Vad sägs om en dansk husmansklassiker i veckan? Brinnande kärlek är inte alls dumt med stekt bacon, lent potatismos och stekt lök. Servera rätten med sötsyrlig rödbetsrelish, ugnsrostad purjo på toppen samt färsk persilja för färg och fräschör. En smakrik familjerätt som har stor potential att bli en ny favorit.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1
Rödbeta
500
Potatis
1
Purjolök
25
Vitvinsvinäger
2
Lök
1
Kruspersilja
140
Bacon, skivor
3.33
Smör
2
Mjölk
½
Salt
2
Socker
2
Vatten
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Koka upp vatten* i en medelstor kastrull. Skär oskalad potatis i 2 cm stora bitar. Koka potatisbitarna i 15 min tills de är mjuka. Häll av vattnet och lägg tillbaka potatisen i kastrullen. Tillsätt smör* [20 g, 2 pers | 40 g, 4 pers], mjölk* och salt* och mosa till ett lent mos. Tillsätt hälften av persiljan och rör om. Sätt på ett lock för att hålla värmen.
Dela purjolök på längden, sedan i 5 cm långa bitar. Lägg i en ugnsform, ringla över olivolja*, krydda med en nypa salt* och peppar*. Rosta i ugnen i 20-25 min tills purjolöken är gyllene och mjuk.
Riv oskalad rödbeta. Hetta upp en generös skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme. Fräs rödbeta tillsammans med vitvinsvinäger och socker* tills mjukt, 2-3 min. Tillsätt vatten* (se ingredienslistan) och låt reducera i 4-5 min. Rör om då och då. Krydda med en nypa salt* och peppar* och för över till en skål.
Skiva lök tunt medan rödbetan tillagas. Finhacka persilja. Skär bacon i 2 cm breda bitar.
Diska ur stekpannan och ställ tillbaka på plattan. Stek bacon i 3-4 min, eller tills gyllene. Tillsätt smör* [30 g, 2 pers | 60 g, 4 pers] och lök och stek i 8 min tills löken är gyllene och mjuk.
Fördela potatismos och rödbetsrelish mellan era tallrikar och toppa med bacon, lök och eventuella juicer från stekpannan. Garnera med persilja och servera med ugnsbakad purjolök vid sidan av.