Ikväll går den kulinariska resan till Asien och vi lagar en underbar räk-och broccoliwok med salladslök, sesamfrön, sojasås och woksås. Vi serverar vår wok med ett vackert och matigt spenat- och vitlöksris, och skivad avokado med sesamfrön.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Vitlöksklyfta
150 g
Basmatiris
60 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
1 st
Salladslök
250 g
Broccoli
1 st
Avokado
5 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Nötter, Jordnötter)
150 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur, Sulfiter Kan innehålla Mjölk, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Sesam, Fisk, Blötdjur)
25 ml
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
75 g
Asiatisk woksås
(Innehåller Gluten, Sulfiter, Vete, Sesam, Soja)
½ msk
Olivolja (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
½ tsk
Salt (steg 1)
½ msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp en skvätt olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme.
Stek vitlök i 30 sek.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till låg värme och sjud under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Skölj spenat.
Ta av kastrullen med ris från värmen efter 10 min och placera snabbt spenat ovanpå riset. Sätt lock på och låt vila tills servering.
Skär salladslök i tunna skivor - dela upp de vita och de gröna delarna.
Skär broccoli i 1 cm stora buketter, och tärna stjälken i 1 cm stora bitar (skala vid behov).
Halvera avokado. Kärna ur och gröp ur den med en sked. Skär avokado i tunna skivor och krydda den med en nypa sesamfrön, salt och peppar.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelvärme.
Stek broccoli och en skvätt sojasås i 3-4 min, tills broccolin börjar mjukna.
Krydda räkor med en nypa salt.
Tillsätt räkor, vit salladslök och resterande sesamfrön [1/2 paket, 2P] till stekpannan. Stek i 2-3 min, eller tills räkorna är genomstekta.
Tillsätt resterande sojasås samt woksås, ta av stekpannan från värmen och rör om. Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar.
Rör om i spenat- och vitlöksris med en gaffel.
Lägg upp ris, räkor och broccoli på tallrikar.
Toppa med avokado och garnera med grön salladslök.