
Öring är en laxfisk och huvudingrediensen i dagens fiskrätt med mellanösterninspirerade smaker. Vi ugnsrostar zucchini, rödbeta, lök och morot och kokar fluffigt spenatris. Laxen får smak av za'atar och steks gyllene och spröd i stekpannan medan vi blandar ihop syrlig citronyoghurt med vitlök. Sen är det bara att hugga in!
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
250 g
Öring
(Innehåller: Fisk)
4 g
Za'atar
(Innehåller: Sesam)
1 st
Vitlöksklyfta
½ st
Zucchini
1 st
Rödbeta
1 st
Lök
1 st
Morot
4 g
Mamas Favorit
(Innehåller: Ägg)
30 g
Spenat
150 g
Basmatiris
75 ml
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
½ st
Citron
3 dl
Vatten (steg 3)
½ tsk
Salt (steg 3)

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Skär morot (oskalad) i 2 cm stora bitar.
Skär rödbeta (oskalad) i 1 cm stora bitar.
Skär lök i 2 cm tjocka klyftor.
Skär zucchini [1/2 st, 2P] i 1 cm tjocka halvmånar.

Placera grönsaker på en plåt med bakplåtspapper [2 plåtar, 4P] och blanda med olivolja, Mamas favorit, salt och peppar.
Rosta i 25–35 min, eller tills mjuka.

Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.

Tillsätt vitlök (oskalad) på plåten när det återstår 10 min av grönsakernas tillagningstid.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka fisk med hushållspapper och krydda med za'atar [2 tsk | 4 tsk] och salt (inte på skinnsidan).
Stek fisk, skinnsidan ner, i 4–5 min.
Vänd och stek i ytterligare 3–4 min, eller tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är ogenomskinligt och lätt faller isär.

Medan fisk tillagas, skölj spenat.
Skär citron [1/2 st, 2P] i klyftor.
Rör ner spenat i färdigkokt ris.
Skala försiktigt rostad vitlök och mosa med en gaffel.
Blanda vitlök, yoghurt, en skvätt citronsaft, en nypa salt och peppar i en liten skål.

Lägg upp ris, fisk och rostade grönsaker på tallrikar.
Servera med citronyoghurt.