I kväll lagar vi klassisk mat som hela familjen kommer att äta med god aptit. Vi bryner kycklingfilé med citronpeppar och låter den sedan stekas färdigt i ugnen medan vi gör ett krämigt mos med potatis och palsternacka. Päron och morot blir huvudkomponenterna i en smarrig sallad med krispig konsistens och en vitlöksdoftande gräddsås passar perfekt till kycklingen.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Kycklingbuljong
300 g
Kycklingbröstfilé
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Dill
1 st
Morot
1 st
Palsternacka
500 g
Bakpotatis
2 g
Citronpeppar
1 st
Sallad
1 st
Päron
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till kött
1 msk
Smör till sås
1 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
Värm ugnen till 200 °C/180 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar.
Koka potatis och palsternacka i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatis och palsternacka med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen.
Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt kyckling och krydda med salt och citronpeppar. Stek i 2 min per sida, eller tills brynt.
Placera den på en plåt med bakplåtspapper och tillaga i ugnen i 11–12 min, eller tills genomstekt.
VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Finhacka eller pressa vitlök.
Finhacka dill.
Smält smör i samma stekpanna (torka inte ur den) på medelhög värme.
Stek vitlök i 30 sek, eller tills väldoftande.
Tillsätt matlagningsgrädde, kycklingbuljong, dill och en nypa peppar och sjud i 2–3 min, tills genomvarmt.
Ställ åt sidan och håll varmt.
Ansa och grovhacka sallad.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.
Lägg sallad, morot, päron, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål och vänd runt precis innan servering.
Lägg upp kyckling, palsternacksmos och sallad på tallrikar.
Toppa kyckling med sås.