
Fläskkotlett är en mör och saftig köttbit som är svår att misslyckas med. I kvällens recept steker vi den gyllenbrun med vår egen kryddblandning Vitlöksflörter och serverar den med en fantastisk smörsås med schalottenlök och vitlök. Vi lagar också ett krämig potatis- och palsternacksmos och en enkel och god sallad med rädisor och rucola.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
500 g
Bakpotatis
1 st
Palsternacka
75 g
Rädisor
40 g
Rucola
250 g
Skivad fläskkotlett
4 g
Vitlöksflörter
1 st
Schalottenlök
½ st
Vitlöksklyfta
4 g
Kycklingbuljong
3 msk
Mjölk (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
½ msk
Olivolja (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 4)
¼ tsk
Salt (steg 4)
2 msk
Smör (steg 5)
1 dl
Vatten (steg 5)

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis och palsternacka i 2 cm stora bitar.

Koka rotfrukter i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet, och mosa rotfrukter tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [½ tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök [1/2 klyfta, 2P].
Skär schalottenlök och rädisor i tunna skivor.
Skölj rucola.
Blanda rucola, rädisor, olivolja [1/2 msk | 1 msk], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar i en medelstor skål och ställ åt sidan.

Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på hög värme.
Tillsätt kött och krydda med Vitlöksflörter och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk].
Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekt. Ställ åt sidan på en övertäckt tallrik.
TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.

Hetta upp smör [2 msk | 4 msk] i samma stekpanna (torka inte ur den) på medelvärme.
Stek schalottenlök och vitlök i 1–2 min, tills mjuka.
Tillsätt vatten [1 dl | 2 dl], kycklingbuljong, köttsaft från tallriken och en nypa peppar. Sjud i 1–2 min, eller tills något tjocknat.
Skär kött i tunna skivor.
TIPS: Köttsaft i såsen ger extra smak.

Lägg upp kött, palsternacksmos och rädissallad på tallrikar.
Toppa kött med sås.