
Kvällens laxrätt hämtar doft och smak från Medelhavet. Som grund blandar vi pärlcouscous med ugnsrostade grönsaker som vänts i en syrlig dressing tillsammans med rucola. Sen smaksätter vi lax med vår egen souvlakikrydda och steker den i ugnen, och toppar allt med en frisk vitlöksdressing. En riktigt god och värmande vardagsmiddag!
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
250 g
Laxfilé
(Innehåller: Fisk)
1 st
Zucchini
1 st
Tomat
1 st
Lök
170 g
Pärlcouscous
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)
1 st
Citrusfrukt
1 st
Basilika
4 g
Souvlaki-kryddmix
(Kan innehålla spår av: Soja, Senap, Ägg, Fisk, Sesam, Selleri, Kräftdjur, Mjölk)
75 g
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
½ st
Vitlöksklyfta
4 g
Medelhavets Pärla
40 g
Rucola
4 dl
Vatten till pärlcouscous
½ tsk
Salt till pärlcouscous
¼ tsk
Salt till grönsaker
1 msk
Olja till dressing
¼ tsk
Salt till fisk

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Skär zucchini i 1 cm tunna halvmånar.
Grovhacka tomat.
Halvera lök och skär den i 2 cm breda klyftor.
Lägg grönsaker på en plåt med bakplåtspapper och blanda med en skvätt olivolja, salt, Medelhavets Pärla och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 15-25 min, eller tills mjukt.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Under tiden, tillsätt pärlcouscous i kastrullen med vatten, sänk till medellåg värme och sjud i 12–15 min, eller tills "al dente". Häll av vattnet.

Finhacka basilika.
Finhacka (eller pressa) vitlök.
Halvera citrusfrukt.
Blanda basilika, olivolja, en skvätt citrussaft och en nypa salt och peppar i en stor skål.

Skölj rucola.
Blanda vitlök, yoghurt och en nypa salt och peppar i en annan liten skål.

När det återstår 10 min av grönsakernas tid i ugnen, torka lax med hushållspapper och krydda med salt och souvlakikrydda.
Placera den med skinnsidan ner på en annan plåt med bakplåtspapper och tillaga i ugnen i 9–10 min, eller tills genomstekt.
Precis före servering, vänd ner pärlcouscous, rostade grönsaker och rucola i skålen med citrusdressing.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Lägg upp couscous och grönsaker i djupa tallrikar.
Toppa med lax och en klick vitlöksyoghurt.