Skip to main content
Souvlakikryddad lax

Souvlakikryddad lax

med pärlcouscous och ugnsrostade grönsaker

Kvällens laxrätt hämtar doft och smak från Medelhavet. Som grund blandar vi pärlcouscous med ugnsrostade grönsaker som vänts i en syrlig dressing tillsammans med rucola. Sen smaksätter vi lax med vår egen souvlakikrydda och steker den i ugnen, och toppar allt med en frisk vitlöksdressing. En riktigt god och värmande vardagsmiddag!

Taggar:
Enkel att förbereda
Snabb
Allergener:
Fisk
Gluten
Vete
Mjölk

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid25 minuter
tio minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

250 g

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

1 st

Zucchini

1 st

Tomat

1 st

Lök

170 g

Pärlcouscous

(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)

1 st

Citrusfrukt

1 st

Basilika

4 g

Souvlaki-kryddmix

(Kan innehålla spår av: Soja, Senap, Ägg, Fisk, Sesam, Selleri, Kräftdjur, Mjölk)

75 g

Yoghurt

(Innehåller: Mjölk)

½ st

Vitlöksklyfta

4 g

Medelhavets Pärla

40 g

Rucola

Ingår inte i din leverans

4 dl

Vatten till pärlcouscous

½ tsk

Salt till pärlcouscous

¼ tsk

Salt till grönsaker

1 msk

Olja till dressing

¼ tsk

Salt till fisk

Näringsvärden

Energi (kJ)3263 kJ
Energi (kcal)780 kcal
Fett33.2 g
varav mättat7.8 g
Kolhydrater76.1 g
varav socker10.9 g
Kostfiber8.5 g
Protein40.8 g
Kolesterol100 mg
Salt4.1 g
Trans Fat0.1 g
Potassium831.2 mg
Calcium27.8 mg
Iron0.7 mg

Instruktioner

Ugnsrosta grönsaker
1

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft). 

Skär zucchini i 1 cm tunna halvmånar. 

Grovhacka tomat.

Halvera lök och skär den i 2 cm breda klyftor. 

Lägg grönsaker på en plåt med bakplåtspapper och blanda med en skvätt olivolja, salt, Medelhavets Pärla och en nypa peppar.  

Rosta i ugnen i 15-25 min, eller tills mjukt. 

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt. 

Koka couscous
2

Under tiden, tillsätt pärlcouscous i kastrullen med vatten, sänk till medellåg värme och sjud i 12–15 min, eller tills "al dente". Häll av vattnet.

Gör citrusdressing
3

Finhacka basilika.

Finhacka (eller pressa) vitlök. 

Halvera citrusfrukt. 

Blanda basilika, olivolja, en skvätt citrussaft och en nypa salt och peppar i en  stor skål. 

Blanda yoghurtsås
4

Skölj rucola.

Blanda vitlök, yoghurt och en nypa salt och peppar i en annan liten skål. 

Ugnsstek lax
5

När det återstår 10 min av grönsakernas tid i ugnen, torka lax med hushållspapper och krydda med salt och souvlakikrydda. 

Placera den med skinnsidan ner på en annan plåt med bakplåtspapper och tillaga i ugnen i 9–10 min, eller tills genomstekt. 

Precis före servering, vänd ner pärlcouscous, rostade grönsaker och rucola i skålen med citrusdressing.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten. 

Servera
6

Lägg upp couscous och grönsaker i djupa tallrikar. 

Toppa med lax och en klick vitlöksyoghurt.