
Får vi fresta med asiatisk lax till kvällsmat? Denna goda bowl har en botten på fluffigt jasminris som toppas med laxfilé i en aromatisk umamisås med sesamfrön och en syrlig slaw. Hackade jordnötter och en klick asiatisk majonnäs fulländar den kulinariska upplevelsen.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
150 g
Jasminris
200 g
Spetskål
1 st
Salladslök
1 st
Citrusfrukt
10 ml
Sesamolja
(Innehåller: Sesam)
250 g
Laxfilé
(Innehåller: Fisk)
25 g
Umamisås
(Innehåller: Sesam, Soja, Vete, Gluten, Blötdjur)
1 g
Chiliflakes
10 g
Sesamfrön
(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)
50 g
Vegansk asiatisk majonnäs
(Innehåller: Sesam, Soja, Vete, Gluten)
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller: Jordnötter Kan innehålla spår av: Nötter, Sesam)
1 st
Sallad
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
¼ tsk
Salt till slaw
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till fisk
1 msk
Smör till glaze
2 msk
Vatten till glaze

Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris, hälften av sesamfröna och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.

Under tiden, skär kål i tunna skivor.
Ansa och grovhacka sallad.
Skär salladslök i tunna skivor på diagonalen.
Halvera citrusfrukt.

Blanda kål, sallad, salladslök, en generös skvätt citrusfruktsaft, sesamolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.
Stek med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.
Under tiden, grovhacka jordnötter.
VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Tillsätt umamisås, chiliflakes, resterande sesamfrön, smör, vatten och en nypa peppar.
Sjud i 1 min, eller tills såsen tjocknar något.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Lägg upp ris, lax och slaw i skålar och toppa lax med umamisås.
Garnera med jordnötter och servera med en klick asiatisk majonnäs.