Skip to main content
Sesam- och umamiglaserad laxbowl
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Sesam- och umamiglaserad laxbowl

Sesam- och umamiglaserad laxbowl

med ris, limeslaw och saltade jordnötter

Får vi fresta med asiatisk lax till kvällsmat? Denna goda bowl har en botten på fluffigt jasminris som toppas med laxfilé i en aromatisk umamisås med sesamfrön och en syrlig slaw. Hackade jordnötter och en klick asiatisk majonnäs fulländar den kulinariska upplevelsen.

Taggar:
Snabb
Allergener:
Sesamzaad
Pesce
Soja
Hvede
Gluten
Mollusc
Jordnødder

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
15 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

150 g

Jasminris

200 g

Spetskål

1 st

Salladslök

1 st

Lime

10 ml

Sesamolja

250 g

Laxfilé

25 g

Umamisås

1 g

Chiliflakes

10 g

Sesamfrön

50 g

Vegansk asiatisk majonnäs

20 g

Saltade jordnötter

1 st

Sallad

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten till ris

½ tsk

Salt till ris

¼ tsk

Salt till slaw

1 msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till fisk

1 msk

Smör till glaze

2 msk

Vatten till glaze

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)4402 kJ
Energi (kcal)1052 kcal
Fett64.8 g
varav mättat12.4 g
Kolhydrater75.6 g
varav socker10 g
Kostfiber6.8 g
Protein39.5 g
Kolesterol100 mg
Salt3.9 g
Potassium0.5 mg
Calcium8.8 mg
Iron0.9 mg

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Koka upp en medelstor kastrull med vatten.

Rör i ris, hälften av sesamfröna och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.

Förbered grönsaker
2

Under tiden, skär kål i tunna skivor.

Ansa och grovhacka sallad.

Skär salladslök i tunna skivor på diagonalen.

Halvera lime.

Blanda slaw
3

Blanda kål, sallad, salladslök, en generös skvätt limesaft, sesamolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.

Stek lax
4

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.

Stek med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.

Under tiden, grovhacka jordnötter.

VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Laga sås
5

Tillsätt umamisås, chiliflakes, resterande sesamfrön, smör, vatten och en nypa peppar.

Sjud i 1 min, eller tills såsen tjocknar något.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Servera
6

Lägg upp ris, lax och slaw i skålar och toppa lax med umamisås.

Garnera med jordnötter och servera med en klick asiatisk majonnäs.