Får vi fresta med asiatisk lax till kvällsmat? Denna goda bowl har en botten på fluffigt jasminris som toppas med laxfilé i en aromatisk umamisås med sesamfrön och en syrlig slaw. Hackade jordnötter och en klick asiatisk majonnäs fulländar den kulinariska upplevelsen.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150 g
Jasminris
100 g
Spetskål
1 st
Morot
1 st
Salladslök
1 st
Lime
10 ml
Sesamolja
(Innehåller Sesam)
250 g
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
25 g
Umamisås
(Innehåller Sesam, Soja, Vete, Gluten, Blötdjur)
1 g
Chiliflakes
10 g
Sesamfrön
(Innehåller Sesam Kan innehålla Vete, Korn, Nötter, Gluten, Spelt, Kamut, Jordnötter, Havre, Råg)
50 g
Vegansk asiatisk majonnäs
(Innehåller Gluten, Sesam, Soja, Vete)
20 g
Saltade jordnötter
(Innehåller Jordnötter Kan innehålla Sesam, Nötter)
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
¼ tsk
Salt till slaw
¼ tsk
Salt till fisk
1 msk
Olja till stekning
1 msk
Smör till glaze
2 msk
Vatten till glaze
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris, hälften av sesamfröna och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Under tiden, skär kål i tunna skivor.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Skär salladslök i tunna skivor på diagonalen.
Halvera lime.
Blanda kål, morot, salladslök, en generös skvätt limesaft, sesamolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.
Stek med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.
Under tiden, grovhacka jordnötter.
VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Tillsätt umamisås, chiliflakes, resterande sesamfrön, smör, vatten och en nypa peppar. Sjud i 1 min, eller tills såsen tjocknar något.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Lägg upp ris, lax och slaw i skålar och toppa lax med umamisås.
Garnera med jordnötter och servera med en klick asiatisk majonnäs.