Skip to main content
Sesam- och umamiglaserad laxbowl

Sesam- och umamiglaserad laxbowl

med ris, citrusslaw och saltade jordnötter

Får vi fresta med asiatisk lax till kvällsmat? Denna goda bowl har en botten på fluffigt jasminris som toppas med laxfilé i en aromatisk umamisås med sesamfrön och en syrlig slaw. Hackade jordnötter och en klick asiatisk majonnäs fulländar den kulinariska upplevelsen.

Taggar:
Snabb
Comfort Food
Allergener:
Sesam
Fisk
Soja
Vete
Gluten
Blötdjur
Jordnötter

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid25 minuter
15 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

150 g

Jasminris

200 g

Spetskål

1 st

Salladslök

1 st

Citrusfrukt

10 ml

Sesamolja

(Innehåller: Sesam)

250 g

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

25 g

Umamisås

(Innehåller: Sesam, Soja, Vete, Gluten, Blötdjur)

1 g

Chiliflakes

10 g

Sesamfrön

(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)

50 g

Vegansk asiatisk majonnäs

(Innehåller: Sesam, Soja, Vete, Gluten)

20 g

Saltade jordnötter

(Innehåller: Jordnötter Kan innehålla spår av: Nötter, Sesam)

1 st

Sallad

Ingår inte i din leverans

3 dl

Vatten till ris

½ tsk

Salt till ris

¼ tsk

Salt till slaw

1 msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till fisk

1 msk

Smör till glaze

2 msk

Vatten till glaze

Näringsvärden

Energi (kJ)4388 kJ
Energi (kcal)1049 kcal
Fett65 g
varav mättat12.6 g
Kolhydrater80.6 g
varav socker12.9 g
Kostfiber7.5 g
Protein42.9 g
Kolesterol100.3 mg
Salt3.9 g
Trans Fat0.1 g
Potassium664.7 mg
Calcium66.9 mg
Iron1.3 mg

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Koka upp en medelstor kastrull med vatten.

Rör i ris, hälften av sesamfröna och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.

Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.

Förbered grönsaker
2

Under tiden, skär kål i tunna skivor.

Ansa och grovhacka sallad.

Skär salladslök i tunna skivor på diagonalen.

Halvera citrusfrukt.

Blanda slaw
3

Blanda kål, sallad, salladslök, en generös skvätt citrusfruktsaft, sesamolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.

Stek lax
4

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.

Stek med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.

Under tiden, grovhacka jordnötter.

VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Laga sås
5

Tillsätt umamisås, chiliflakes, resterande sesamfrön, smör, vatten och en nypa peppar.

Sjud i 1 min, eller tills såsen tjocknar något.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Servera
6

Lägg upp ris, lax och slaw i skålar och toppa lax med umamisås.

Garnera med jordnötter och servera med en klick asiatisk majonnäs.