Skip to main content
Pannstekt lax och rostade rotfrukter
Pannstekt lax och rostade rotfrukter

Pannstekt lax och rostade rotfrukter

med broccoli och rucoladressing

Veckans fiskrätt behöver absolut inte vara tråkig. Här har vi satt ihop en utsökt kombination av välsmakande och färgstarka ingredienser. I kväll bjuder vi nämligen på stekt lax som serveras med rostad potatis, rödbeta och broccoli och en krämig rucoladressing.

Taggar:
Glutenfri
Mer grönt
Proteinrik
Allergener:
Mjölk
Ägg
Fisk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Citrusfrukt

75 ml

Gräddfil

(Innehåller: Mjölk)

250 g

Broccoli

500 g

Potatis

½ st

Vitlöksklyfta

20 g

Finriven ost

(Innehåller: Mjölk, Ägg)

40 g

Rucola

250 g

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

1 st

Rödbeta

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till potatis

¼ tsk

Salt till grönsaker

¼ tsk

Salt till dressing

¼ tsk

Salt till fisk

Näringsvärden

Energi (kJ)2753 kJ
Energi (kcal)658 kcal
Fett29.1 g
varav mättat8.6 g
Kolhydrater58.6 g
varav socker11.1 g
Protein40.6 g
Salt3.4 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft). 

Skär potatis och rödbeta (oskalade) i klyftor och placera på en plåt med bakplåtspapper. 

Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuka.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir trångt.

Förbered råvaror
2

Skär broccolibuketten och stjälken i 2 cm stora bitar.  

Finhacka eller pressa vitlök.  

Skölj rucola och finhacka hälften. 

Skär citrusfrukt i klyftor. 

Blanda rucoladressing
3

Tillsätt broccoli till plåten när det återstår 12 min av potatisens tillagningstid.

Blanda med en skvätt olivolja och salt och rosta resterande tid.  

Blanda hackad rucola, vitlök, gräddfil, en skvätt citrussaft, salt och en nypa peppar i en liten skål.

Stek lax
4

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.

Stek med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Blanda grönsaker och rucola
5

Blanda färdigrostade rotfrukter och broccoli med resterande rucola och riven ost.

Servera
6

Lägg upp rostade grönsaker, lax och rucoladressing på tallrikar.  

Pressa saft från resterande citrusklyftor över laxen.