Veckans fiskrätt behöver absolut inte vara tråkig. Här har vi satt ihop en utsökt kombination av välsmakande och färgstarka ingredienser. I kväll bjuder vi nämligen på stekt lax som serveras med rostad potatis, rödbeta och broccoli och en krämig rucoladressing.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citron
75 ml
Gräddfil
(Innehåller: Mjölk)
250 g
Broccoli
500 g
Potatis
½ st
Vitlöksklyfta
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
40 g
Rucola
250 g
Laxfilé
(Innehåller: Fisk)
1 st
Rödbeta
½ tsk
Salt till potatis
¼ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till dressing
¼ tsk
Salt till fisk
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis och rödbeta (oskalade) i klyftor och placera på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuka.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir trångt.
Skär broccolibuketten och stjälken i 2 cm stora bitar.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skölj rucola och finhacka hälften.
Skär citron i klyftor.
Tillsätt broccoli till plåten när det återstår 12 min av potatisens tillagningstid.
Blanda med en skvätt olivolja och salt och rosta resterande tid.
Blanda hackad rucola, vitlök, gräddfil, en skvätt citronsaft, salt och en nypa peppar i en liten skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.
Stek med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Blanda färdigrostade rotfrukter och broccoli med resterande rucola och riven ost.
Lägg upp rostade grönsaker, lax och rucoladressing på tallrikar.
Pressa saft från resterande citronklyftor över laxen.