Skip to main content
Krämig räkpasta

Krämig räkpasta

med hyvlad ost och färsk dill

4.4
(784)

Är ni en familj som älskar pasta? Då är det kanske på tiden att prova ett nytt pastarecept! Det hjälper vi till med i kväll, när vi lagar en underbar räkpasta. Vi kokar linguine som vi blandar med stekta räkor, fänkål, purjolök och vitlök. Rätten får ljuvlig krämighet av crème fraiche och ost, och en spännande twist av dill och citrusfrukt!

Taggar:
Barnvänlig
Laga mig först
Allergener:
Mjölk
Kräftdjur
Selleri
Gluten
Vete
Ägg

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt
Antal portioner

½ st

Purjolök

1 st

Citrusfrukt

150 ml

Crème fraiche

(Innehåller: Mjölk)

150 g

Kungsräkor

(Innehåller: Kräftdjur)

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Dill

4 g

Buljong

(Innehåller: Selleri)

1 st

Morot

½ st

Fänkål

180 g

Linguine

(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Senap, Soja)

20 g

Grana Padano, flingor

(Innehåller: Mjölk, Ägg)

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till räkor

1 dl

Sparat pastavatten

1 msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till sås

Energi (kJ)3224 kJ
Energi (kcal)771 kcal
Fett36.7 g
varav mättat18.5 g
Kolhydrater77.8 g
varav socker13 g
Kostfiber9.4 g
Protein28.7 g
Kolesterol87.8 mg
Salt3.7 g
Potassium257.1 mg
Calcium160.9 mg
Iron0.5 mg

Instruktioner

Förbered råvaror
1

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Halvera och skär fänkål i tunna skivor.

Finhacka eller pressa vitlök.

Dela purjolök på längden och skär i tunna skivor.

Riv morot (oskalad) grovt.

Skär citrusfrukt i klyftor.

Finhacka dill.

Finhacka räkor på en separat skärbräda.

Stek räkor
2

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Tillsätt räkor och krydda med salt och en nypa peppar. Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.

Lägg över räkor i en liten skål, pressa över en generös skvätt citrusfruktsaft och ställ åt sidan.

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Koka pasta
3

Tillsätt pasta till kastrullen med kokande vatten. Koka i 8 min, eller tills ”al dente”.

Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp. Ställ åt sidan.

Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen. 

TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pastan är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Stek grönsaker
4

Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.

Stek fänkål, purjolök och vitlök i 2–3 min, eller tills de börjar mjukna.

Tillsätt morot och stek i ytterligare 3 min, tills mjuk.

Laga sås
5

Tillsätt crème fraiche, sparat pastavatten, buljong, dill (spara lite till garnering), salt och en nypa peppar till stekpannan. Sjud sås i 4–5 min.

Rör i pasta och räkor.

TIPS: Tillsätt mer vatten om såsen är för tjock.

Servera
6

Lägg upp pasta i skålar.

Toppa med hyvlad ost och dill.

Servera med citrusfruktklyftor.