Är ni en familj som älskar pasta? Då är det kanske på tiden att prova ett nytt pastarecept! Det hjälper vi med i kväll, när vi lagar en underbar räkpasta. Vi kokar spaghetti som vi blandar med stekta räkor, fänkål, purjolök och vitlök. Rätten får ljuvlig krämighet av crème fraiche och ost, och en spännande twist av dill och citron!
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ st
Purjolök
1 st
Citron
150 ml
Crème fraiche
(Innehåller: Mjölk)
150 g
Kungsräkor
(Innehåller: Kräftdjur)
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Dill
180 g
Spaghetti
(Innehåller: Vete, Gluten Kan innehålla spår av: Senap, Soja)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
20 g
Italiensk hårdost, hyvlad
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Morot
½ st
Fänkål
¼ tsk
Salt till räkor
1 dl
Sparat pastavatten
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till sås
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Halvera och skär fänkål i tunna skivor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Dela purjolök på längden och skär i tunna skivor.
Riv morot (oskalad) grovt.
Skär citron i klyftor.
Finhacka dill.
Finhacka räkor på en separat skärbräda.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt räkor och krydda med salt och en nypa peppar. Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
Lägg över räkor i en liten skål, pressa över en generös skvätt citronsaft och ställ åt sidan.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Tillsätt pasta till kastrullen med kokande vatten. Koka i 8–9 min, eller tills ”al dente”.
Precis innan pastan är färdig, skopa upp kokvatten i en kopp. Ställ åt sidan.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pastan är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.
Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Stek fänkål, purjolök och vitlök i 2–3 min, eller tills de börjar mjukna.
Tillsätt morot och stek i ytterligare 3 min, tills mjuk.
Tillsätt crème fraiche, sparat pastavatten, grönsaksbuljong, dill (spara lite till garnering), salt och en nypa peppar till stekpannan. Sjud sås i 4–5 min.
Rör i pasta och räkor.
TIPS: Tillsätt mer vatten om såsen är för tjock.
Lägg upp pasta i skålar.
Toppa med hyvlad ost och dill.
Servera med citronklyftor.