
Havsaborre är en underbart god fisk med mild och len smak som passar perfekt när du vill laga en lite extra lyxig middag. I kvällens recept serverar vi den pannstekt i en krämig gräddsås med färsk gräslök. Vitlöksstekt potatis med rädisor blir ett smarrigt tillbehör, tillsammans med en syrlig päronsallad som vi toppar med salladsost och rostade hasselnötter.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
50 g
Getost
(Innehåller: Mjölk Kan innehålla spår av: Mjölk)
1 st
Citrusfrukt
1 st
Småpotatis, förkokt
20 g
Hasselnötter
(Innehåller: Nötter Kan innehålla spår av: Korn, Gluten, Havre, Jordnötter, Råg, Sesam, Spelt, Vete)
300 g
Havsabborre
(Innehåller: Fisk)
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Vitlöksklyfta
75 g
Rädisor
60 g
Salladsmix
4 g
Buljong
(Innehåller: Selleri)
1 st
Päron
1 st
Gräslök
½ st
Gurka
1 msk
Olja till grönsaker
½ tsk
Salt till grönsaker
1 msk
Smör till grönsaker
1 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till fisk
2 msk
Vatten till sås

Halvera potatis och rädisor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på hög värme.
Stek potatis och rädisor med salt och en nypa peppar i 7–8 min, eller tills brynta. Vänd då och då.
Tillsätt smör och vitlök. Stek i 30 sek, eller tills väldoftande och smöret har smält. Ställ åt sidan och håll varmt.
TIPS: Stek grönsaker i omgångar om de inte får plats.

Under tiden, grovhacka hasselnötter.
Hetta upp en ny stor stekpanna på medelhög värme.
Rosta hasselnötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en liten skål.

Skölj salladsmix.
Halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.
Skär gurka i halvmånar.
Halvera citrusfrukt.
Blanda salladsmix, gurka, päron, en skvätt citrusfruktsaft, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.

Hetta upp olivolja i stekpannan som användes till hasselnötter på medelhög värme.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt.
Stek fisk med skinnsidan ner i 3–4 min, eller tills skinnet är gyllene.
Finhacka gräslök.
TIPS: Stek fisk i omgångar om den inte får plats i pannan.

Vänd försiktigt fisken och tillsätt matlagningsgrädde, vatten, buljong, gräslök och en generös nypa peppar.
Sjud i ytterligare 1–2 min, eller tills fisken är genomstekt och såsen har tjocknat något.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.

Lägg upp potatis och rädisor, sallad och fisk på tallrikar.
Smula getost över salladen och toppa med rostade hasselnötter.
Servera med sås.