
I många länder är en bowl en populär lunchrätt, som kan köpas på gator och torg. Ikväll bygger vi vår egen bowl med kallrökt lax i huvudrollen, som vi blandar med salladslök och asiatisk majonnäs. Vår bowl innehåller även mango, morot som vi skalar i långa, vackra band, gurka och avokado. Vi toppar med ört- och ingefärsdressing, färsk mynta och koriander, och knapriga jordnötter.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
200
Kallrökt lax
(Innehåller: Fisk)
1
Salladslök
20
Saltade jordnötter
(Innehåller: Jordnötter Kan innehålla spår av: Sesam, Nötter)
1
Avokado
1
Gurka
1
Morot
½
Mango
25
Sojasås
(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)
1
Mynta & koriander
½
Lime
150
Jasminris
25
Honung- & ingefärsdressing
(Innehåller: Senap)
½
Citrongräs
50
Asiatisk majonnäs
(Innehåller: Vete, Soja, Gluten, Senap, Sesam, Ägg)
1
Smör (steg 1)
½
Salt (steg 1)
3
Vatten (steg 1)
½
Socker (steg 3)

Banka citrongräs [1/2 st, 2P] med en träsked. Smält smör [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme. Fräs citrongräs i 1-2 min.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min, eller tills riset är mjukt och vattnet har absorberats.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!

Finhacka rökt lax och placera i en stor skål.
Skär salladslök i tunna skivor.
Rör i salladslök, asiatisk majonnäs, en nypa salt och peppar i skålen med lax.

Skär lime i klyftor [1/2 st, 2P].
Plocka myntablad.
Finhacka myntablad och koriander (spara några hela blad till garnering).
Blanda mynta och koriander med sojasås, honung- och ingefärsdressing [1/2 paket, 2P], en generös skvätt limejuice och socker [1/2 tsk | 1 tsk] i en liten skål.

Halvera avokado, kärna ur och gröp ur med en sked. Skär avokado i tunna skivor.
Skala och skär mango [1/2 st, 2P] på längden ca 1 cm från mitten så du undgår kärnan, och tärna den sedan i 1 cm stora bitar.

Skär gurka i tunna skivor.
Skala morot i långa band med en potatisskalare.
Plocka bort citrongräs från ris innan servering.

Lägg upp ris i skålar.
Toppa med lax, mango, morot, gurka och avokado.
Ringla ört- och ingefärsdressing över grönsakerna.
Toppa med jordnötter och sparade mynta- och korianderblad.

