Skip to main content
Poke bowl på kallrökt lax
Poke bowl på kallrökt lax

Poke bowl på kallrökt lax

med färsk mango och ört- och ingefärsdressing

4.4
(407)

I många länder är en bowl en populär lunchrätt, som kan köpas på gator och torg. Ikväll bygger vi vår egen bowl med kallrökt lax i huvudrollen, som vi blandar med salladslök och asiatisk majonnäs. Vår bowl innehåller även mango, morot som vi skalar i långa, vackra band, gurka och avokado. Vi toppar med ört- och ingefärsdressing, färsk mynta och koriander, och knapriga jordnötter.

Allergener:
Fisk
Jordnötter
Vete
Soja
Gluten
Senap
Sesam
Ägg

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

200

Kallrökt lax

(Innehåller: Fisk)

1

Salladslök

20

Saltade jordnötter

(Innehåller: Jordnötter Kan innehålla spår av: Sesam, Nötter)

1

Avokado

1

Gurka

1

Morot

½

Mango

25

Sojasås

(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)

1

Mynta & koriander

½

Lime

150

Jasminris

25

Honung- & ingefärsdressing

(Innehåller: Senap)

½

Citrongräs

50

Asiatisk majonnäs

(Innehåller: Vete, Soja, Gluten, Senap, Sesam, Ägg)

Ingår inte i din leverans

1

Smör (steg 1)

½

Salt (steg 1)

3

Vatten (steg 1)

½

Socker (steg 3)

Näringsvärden

Energi (kcal)983 kcal
Energi (kJ)4112 kJ
Fett51.5 g
varav mättat11.1 g
Kolhydrater88.1 g
varav socker23.3 g
Protein36.2 g
Salt7.1 g

Köksredskap

Kastrull

Instruktioner

Koka ris
1

Banka citrongräs [1/2 st, 2P] med en träsked. Smält smör [1 msk | 2 msk] i en medelstor kastrull på medelhög värme. Fräs citrongräs i 1-2 min. 

Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [½ tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min. 

Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min, eller tills riset är mjukt och vattnet har absorberats.

TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte! 

Förbered lax
2

Finhacka rökt lax och placera i en stor skål.

Skär salladslök i tunna skivor.

Rör i salladslök, asiatisk majonnäs, en nypa salt och peppar i skålen med lax. 

Blanda dressing
3

Skär lime i klyftor [1/2 st, 2P].

Plocka myntablad. 

Finhacka myntablad och koriander (spara några hela blad till garnering). 

Blanda mynta och koriander med sojasås, honung- och ingefärsdressing [1/2 paket, 2P], en generös skvätt limejuice och socker [1/2 tsk | 1 tsk] i en liten skål.

Förbered avokado & mango
4

Halvera avokado, kärna ur och gröp ur med en sked. Skär avokado i tunna skivor.

Skala och skär mango [1/2 st, 2P] på längden ca 1 cm från mitten så du undgår kärnan, och tärna den sedan i 1 cm stora bitar.

Förbered grönsaker
5

Skär gurka i tunna skivor.

Skala morot i långa band med en potatisskalare.

Plocka bort citrongräs från ris innan servering.

Servera
6

Lägg upp ris i skålar.

Toppa med lax, mango, morot, gurka och avokado.

Ringla ört- och ingefärsdressing över grönsakerna.

Toppa med jordnötter och sparade mynta- och korianderblad.