
Visst har du hört uttrycket ”att äta med ögonen”? I kväll bjuder vi på en rätt som inte bara får smaklökarna att dansa, utan också bjuder på en liten färgexplosion på tallriken. Vi lagar en orzosallad med morot, spenat, medelhavskryddor, basilika och smör och toppar den med gyllene grillost som stekts till knaprig perfektion och en klick krämig pestodressing. Grönt är skönt, helt enkelt.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1 st
Citrusfrukt
50 g
Krämig pestodressing
1 st
Tomat
4 g
Medelhavets Pärla
1 st
Gurka
30 g
Spenat
75 g
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Basilika
180 g
Orzo
(Innehåller: Vete, Gluten Kan innehålla spår av: Senap, Soja)
200 g
Grillost
(Innehåller: Mjölk)
½ st
Lök
1 st
Morot
1 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
¼ tsk
Salt till orzotto
2 msk
Smör till orzotto

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Koka orzo i 8–9 min, eller tills ”al dente”.
Häll av vattnet och lägg tillbaka pasta i kastrullen.
TIPS: 1) Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten. 2) ”Al dente” betyder att pasta är genomkokt, men att den fortfarande har tuggmotstånd.

Under tiden, skär rödlök i tunna skivor.
Skär gurka och tomat i 1 cm stora bitar.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Skölj spenat.
Halvera citron.
Finhacka basilika.

Blanda citronsaft, rödlök, gurka, tomat, olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.
Blanda yoghurt, pestodressing och en nypa salt och peppar i en liten skål.

Skär grillost i tunna skivor (2 per person).
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek grillost i 2–3 min per sida, eller tills gyllene.

Tillsätt Medelhavets Pärla, salt, en generös nypa peppar, basilika och smör till färdig orzo och blanda tills smör har smält.
Låt svalna något och rör ner morot och spenat.

Lägg upp orzosallad i skålar och toppa med sallad och grillost.
Servera med en klick pestodressing.