Pannbiff med stekt lök är en svensk husmansklassiker. I kväll lagar vi denna populära rätt med en fransk twist. Vi serverar våra biffar med gyllenrostade pommes och toppar dem med karamelliserad lök. Salladen blir extra lyxig med päron, rostade valnötter och snabbsyltad schalottenlök och pricken över i blir en klick krämig aioli med färsk dragon.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citron
20 g
Valnötter
(Innehåller Nötter Kan innehålla Sesam, Jordnötter)
25 g
Ströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
225 g
Nötfärs
1 st
Schalottenlök
500 g
Potatis
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
60 g
Salladsmix
1 st
Lök
80 g
Aioli
(Innehåller Ägg, Senap)
1 st
Päron
1 portionspåse
Dragon
½ tsk
Salt till potatis
½ tsk
Socker till inläggning
¼ tsk
Salt till inläggning
½ msk
Olja till stekning
½ tsk
Socker till karamelliserad lök
¼ tsk
Salt till karamelliserad lök
2 msk
Vatten till karamelliserad lök
1
Ägg till biffar
½ tsk
Salt till biffar
¼ tsk
Salt till sallad
1 msk
Olja till sallad
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis (oskalad) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuka.
TIPS: Använd flera plåtar om det blir för trångt
Skär schalottenlök i tunna skivor.
Halvera citron.
Pressa citronsaft i en liten skål. Blanda med socker och salt. Vänd schalottenlök i lagen och ställ åt sidan.
Häll av lag innan servering.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Grovhacka valnötter.
Rosta valnötter i 3–4 min, eller tills gyllene och väldoftande. Ställ åt sidan i en liten skål.
Skär lök i tunna skivor.
Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelvärme.Stek lök i 5–6 min, tills mjuk.
Tillsätt balsamvinäger, vatten, socker och salt. Rör om och koka i 3–5 min, eller tills karamelliserad.
Under tiden, blanda nötfärs, ägg, ströbröd och salt i en stor skål.
Forma färsen till biffar (1 per person) med fuktiga händer.
Hetta upp en skvätt olivolja i en ny stor stekpanna på medelhög värme. Stek biffar i 4–5 min per sida, eller tills precis genomstekta.
VIKTIGT: Biffarna är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Finhacka dragon.
Blanda dragon och aioli i en liten skål.
Skölj salladsmix.
Halvera, kärna ur och skär päron i tunna skivor.
Blanda päron, salladsmix, syltad schalottenlök, valnötter, salt och olivolja i en stor skål.
Lägg upp pommes, sallad och biffar på tallrikar.
Toppa biffar med karamelliserad lök.
Servera med en klick dragonailoi.