
Den goda laxen i kvällens recept får en enkel panering i form av ett täcke på panko, vitlök och dill som du toppar fisken med innan den tillagas i ugnen. Samtidigt rostar vi rotfrukter och svänger ihop en enkel tomatsallad att servera som grönt tillbehör.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1 st
Citrusfrukt
12.5 g
Pankoströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
1 st
Tomat
50 g
Majonnäs
(Innehåller: Senap, Ägg)
250 g
Laxfilé
(Innehåller: Fisk)
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Dill
60 g
Salladsmix
2 st
Palsternacka
2 st
Rödbeta
¼ tsk
Salt till rotfrukter
¼ tsk
Salt till panering
1 msk
Olja till sallad

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Skär palsternacka och rödbeta (oskalade) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Under tiden, finhacka dill.
Skär citron i klyftor.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda dill, panko, vitlök, en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar i en medelstor skål.

Torka lax med hushållspapper och placera den med skinnsidan neråt på en ny plåt med bakplåtspapper.
Toppa med panering i ett jämnt lager och pressa fast den mot fisken så att så mycket som möjligt fastnar.
TIPS: Lite av toppingen kommer att falla av på plåten – men oroa dig inte, den använder du senare.

Tillaga lax i ugnen i 9–10 min, eller tills genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Under tiden, grovhacka tomat.
Skölj salladsmix.
Blanda olivolja, en skvätt citronsaft och en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Vänd ner tomat och salladsmix i skålen med dressing.

Lägg upp dillpanerad lax, pommes och tomatsallad på tallrikar.
Strö över resterande panering från plåten och servera med majonnäs vid sidan av.

