HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconCitronstekt Kyckling
topBanner
Citronstekt kyckling

Citronstekt kyckling

med sesamrostade grönsaker och gurkdressing

Kyckling, potatis och gurka! Tre ingredienser som är ytterst vanligt förekommande hos de flesta familjer. Kvällens recept innehåller alla tre, men vi har skapat ett recept som säkert kommer att överraska hela familjen med nya smakupplevelser! Vi steker kycklingen, och sen låter vi den sjuda i en underbar citronbuljong. Potatisen rostar vi tillsammans med palsternacka och rödbeta. Gurkan blandar vi med gräddfil och dill.

Taggar:Under 650 kcal
Allergener:mjölksellerisesam

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
20 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

75 g

Gräddfil

(Innehållermjölk)

500 g

Bakpotatis

1 st

Gurka

300 g

Kycklingbröstfilé

1 portionspåse

Dill

1 st

Vitlöksklyfta

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehållerselleri)

1 st

Rödbeta

1 st

Ekologisk citron

1 st

Palsternacka

10 g

Sesamfrön

(Innehållersesam)

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör* (steg 5)

½ dl

Vatten* (steg 4)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)2589.7288 kJ
Energi (kcal)618.96 kcal
Fett19.187 g
varav mättat8.7 g
Kolhydrater68.1486 g
varav socker16.7 g
Protein44.7383 g
Salt1.3 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Bakplåt
Stekpanna
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 240°C/220°C (varmluft). Skär palsternacka i kvartar på längden. Tärna potatis (oskalad) och rödbeta (oskalad) i 2 cm stora bitar. Blanda rotfrukter, en skvätt olivolja*, sesamfrön, en generös nypa salt* och peppar* på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 20-25 min, eller tills gyllene. TIPS: Använd två plåtar till 4P.

2

Finhacka eller pressa vitlök. Tärna gurka i 1 cm stora bitar. Grovhacka dill. Riv en generös nypa citronzest och skär sen citron i klyftor. Dela varje kycklingbröst i 3 bitar på en separat skärbräda. Krydda den med en nypa salt*. VIKTIGT: Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling.

3

Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek kyckling under omrörning i 5-6 min, tills gyllene och genomstekt. VIKTIGT: Kycklingen är färdiglagad när köttet är vitt utan inslag av rosa. 

4

Blanda gurka, gräddfil [1/2 paket, 2P] och dill (spara lite till garnering) i en liten skål. Smaka av med salt* och peppar*. Blanda vatten* [1/2 dl | 1 dl], grönsaksbuljong, en nypa citronzest, en stor skvätt citronjuice och vitlök i en liten skål.

5

Häll ner citronbuljong och smör* [1 msk | 2 msk] i stekpannan med kyckling, och sjud i 1-2 min.

6

Lägg upp kyckling, rostade rotfrukter och gurkdressing på tallrikar. Ringla över citronbuljong över kycklingen. Servera med resterande citronklyftor och garnera med resterande dill.