
Citronbakad torsk
med mjukt palsternacksmos och krämig dillsås
Veckans fiskrätt bjuder på massor av härliga ingredienser. Vi lagar en underbart krämig dillsås med grädde, vitlök och buljong. Torsken bakas i ugnen med ett täcke av citronzest. Vi serverar fisk och sås med palsternacksmos, och marinerad fänkål och äpple.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
Ingredienser
500
Bakpotatis
1
Palsternacka
2
Vitlöksklyfta
1
Ekologisk citron
½
Fänkål
1
Äpple
1
Dill
250
Torsk
(Innehåller Fisk)
4
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
½
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
Ingår inte i din leverans
¼
Salt (steg 1)
2
Mjölk (steg 1)
1
Olivolja (steg 2)
½
Socker (steg 2)
½
Olivolja (steg 5)
¼
Salt (steg 5)
Köksredskap
Instruktioner
Sätt ugnen på 220°/200°C (varmluft). Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten*. Skala potatis och palsternacka, och tärna dem i 2 cm stora bitar. Skala vitlök. Tillsätt potatis, palsternacka och hälften av vitlöken till kastrullen och koka i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vatten och lägg tillbaka i kastrullen. Mosa med mjölk* [2 msk | 4 msk], salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar*. Tillsätt eventuellt en klick smör*, och sätt åt sidan under lock.
Riv citronzest och dela sen citron i klyftor. Skär fänkål [1/2 st, 2P] i tunna skivor. Halvera äpple, kärna ur och skär i tunna skivor. Blanda olivolja* [1 msk | 2 msk], en skvätt citronjuice, en nypa citronzest, socker* [1/2 tsk | 1 tsk], en nypa salt* och peppar* i en medelstor skål. Tillsätt fänkål och äpple, och blanda. Låt det marinera tills servering.
Placera torsk på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja*, strö över resterande citronzest, en generös nypa salt* och peppar*. Baka i toppen av ugnen tills genomstekt, 12-15 min. TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt.
Finhacka eller pressa resterande vitlök. Grovhacka dill.
Hetta upp olivolja* [1/2 msk | 1 msk] i en ny medelstor kastrull på medelhög värme. Fräs vitlök i 1-2 min. Tillsätt grönsaksbuljong, matlagningsgrädde [1/2 paket, 2P], salt* [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar*. Sjud till tjocknad, 2-3 min, och rör i hälften av dillen.
Lägg upp palsternacksmos och citronbakad torsk i ena sidan av tallriken. Skeda över krämig dillsås. Lägg marinerad fänkål och äpple i andra sidan av tallriken. Garnera med resterande dill.