Veckans fiskrätt behöver absolut inte vara tråkig! Här har vi satt ihop en utsökt kombination av välsmakande och färgstarka ingredienser. Vi steker lax och glaserar den sen med balsamicoglaze. Ljuvliga tillbehör är pestotoppad potatis och avokadosallad med pinjenötter och basilika.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250
Laxfilé
(Innehåller Fisk)
500
Potatis
½
Vitlöksklyfta
40
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
20
Mandlar
(Innehåller Nötter)
1
Bladpersilja
25
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
250
Körsbärstomater
1
Avokado
1
Basilika
100
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
20
Pinjenötter
(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)
1
Vatten* (steg 2)
2.5
Olivolja (steg 2)
½
Salt (steg 4)
½
Socker (steg 5)
1
Olivolja (steg 6)
Värm ugnen till 240°C/220°C varmluft.
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Koka potatis i 15-18 min, eller tills nästan genomkokt.
Under tiden, halvera körsbärstomater.
Skär salladsost i tunna skivor.
Finhacka persilja, mandlar, vitlök [1/2 st, 2P] och hälften av basilikan (spara några hela blad till garnering), och lägg över i en medelstor skål.
TIPS: Ju finare du hackar dina pestoingredienser, desto bättre!
Tillsätt hälften av finriven ost, olivolja [21/2 msk | 5 msk] och vatten [1 msk | 2 msk] till skålen och blanda. Smaka av med salt och peppar, och ställ åt sidan.
TIPS: Tillsätt ytterligare en skvätt vatten om peston är för tjock.
Häll av vattnet från färdigkokt potatis och placera dem på en plåt med bakplåtspappaer. Mosa dem lätt med en gaffel.
Toppa potatis med en generös skvätt olivolja, en nypa salt och peppar samt resterande finriven ost.
Rosta i ugnen i 10-12 min, tills gyllene.
Under tiden, hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av laxen försiktigt med lite hushållspapper och krydda med salt [1/2 tsk | 1 tsk]. Stek med skinnsidan ner i 3-4 min.
Vänd laxen och stek i ytterligare 3-5 min, tills genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Lägg över färdig lax till en tallrik.
Torka försiktigt ur stekpannan och hetta upp den igen på medelvärme.
Rör i balsamvinäger och socker [1/2 tsk | 1 tsk], och sjud tills lätt tjocknad, 1-2 min. Ta sen av stekpannan från värme.
Precis innan servering, halvera och kärna ur avokado. Gröp ur avokadokött med en sked, och skär det i tunna skivor.
Lägg upp lax på tallrikar och ringla över balsamicoglaze.
Placera potatis bredvid laxen och toppa den med pesto.
Lägg upp körbärstomater, avokado och salladsost på tallrikarna och toppa med olivolja [1 msk | 2 msk], pinjenötter och basilikablad.