Balsamicoglaserad lax och avokadosallad
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Balsamicoglaserad lax och avokadosallad

Balsamicoglaserad lax och avokadosallad

med pestotoppad potatis och pinjenötter

Veckans fiskrätt behöver absolut inte vara tråkig! Här har vi satt ihop en utsökt kombination av välsmakande och färgstarka ingredienser. Vi steker lax och glaserar den sen med balsamicoglaze. Ljuvliga tillbehör är pestotoppad potatis och avokadosallad med pinjenötter och basilika.

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Mjölk
Ägg
Nötter
Sulfiter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
30 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

250

Laxfilé

(Innehåller Fisk)

500

Potatis

½

Vitlöksklyfta

40

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

20

Mandlar

(Innehåller Nötter)

1

Bladpersilja

25

Balsamvinäger

(Innehåller Sulfiter)

250

Körsbärstomater

1

Avokado

1

Basilika

100

Grekisk salladsost

(Innehåller Mjölk)

20

Pinjenötter

(Kan innehålla Nötter, Jordnötter, Sesam)

Ingår inte i din leverans

1

Vatten* (steg 2)

2.5

Olivolja (steg 2)

½

Salt (steg 4)

½

Socker (steg 5)

1

Olivolja (steg 6)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)1213 kcal
Energi (kJ)5077 kJ
Fett84 g
varav mättat23.6 g
Kolhydrater59.8 g
varav socker15.1 g
Protein51 g
Salt2.9 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Koka potatis
1

Sätt ugnen på 240°C/220°C varmluft.

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Koka potatis i 15-18 min, eller tills nästan genomkokt.

Under tiden, halvera körsbärstomater.

Skär salladsost i tunna skivor. 

Gör pesto
2

Finhacka persilja, mandlar, vitlök [1/2 st, 2P] och hälften av basilikan (spara några hela blad till garnering), och lägg över i en medelstor skål. 

TIPS: Ju finare du hackar dina pestoingredienser, desto bättre!

Tlllsätt hälften av finriven osten, olivolja [21/2 msk | 5 msk] och vatten [1 msk | 2 msk] till skålen och blanda. Smaka av med salt och peppar, och ställ åt sidan.

TIPS: Tillsätt ytterligare en skvätt vatten om peston är för tjock. 

Rosta potatis
3

Häll av vattnet från färdigkokt potatis och placera dem på en plåt med bakplåtspappaer. Mosa dem lätt med en gaffel.

Toppa potatis med en generös skvätt olivolja, en nypa salt och peppar samt resterande finriven ost.

Rosta i ugnen i 10-12 min, tills gyllene.

Stek lax
4

Under tiden, hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Torka av laxen försiktigt med lite hushållspapper och krydda med salt [1/2 tsk | 1 tsk]. Stek med skinnsidan ner i 3-4 min.

Vänd laxen och stek i ytterligare 3-5 min, tills genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Förbered  glaze
5

Lägg över färdig lax till en tallrik.

Torka försiktigt ur stekpannan och hetta upp den igen på medelvärme.

Rör i balsamvinäger och socker [1/2 tsk | 1 tsk], och sjud tills lätt tjocknad, 1-2 min. Ta sen av stekpannan från värme. 

Precis innan servering, halvera och kärna ur avokado. Gröp ur avokadokött med en sked, och skär det i tunna skivor.

Servera
6

Lägg upp lax på tallrikar och ringla över balsamicoglaze.

Placera potatis bredvid laxen och toppa den med pesto.

Lägg upp körbärstomater, avokado och salladsost på tallrikarna och toppa med olivolja [1 msk I 2 msk], pinjenötter och basilikablad.