Yakiniku är en japansk matlagningsteknik som innebär att man steker eller grillar mindre bitar av marinerat nötkött, och serverar med flera olika tillbehör. Här steker vi rumpstek, skivar den tunt och serverar med smör- och sojastekt potatis, grönsaker, en coleslaw med spetskål och gurka och en sesam-sojasås.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Rumpstek
150 g
Portabello
1 st
Paprika
1 st
Salladslök
10 ml
Sesamolja
10 g
Sesamfrön
50 ml
Sojasås
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Gurka
75 g
Förskuren spetskål
500 g
Bakpotatis
50 g
Vegansk asiatisk majonnäs
¼ tsk
Salt till kött
1 msk
Smör till potatis
½ tsk
Socker till sås
Ta fram kött så det blir rumstempererat och krydda det med salt.
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar. Ställ åt sidan under lock.
Under tiden, halvera salladslök på längden och skär i 3 delar.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skär portabellosvamp i tunna skivor.
Skär paprika i 1 cm tunna skivor.
Blanda sesamfrön och hälften av sojasåsen i en liten skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek paprika, svamp och salladslök i 4–5 min, eller tills mjukt.
Tillsätt vitlök och stek i 30 sek, eller tills väldoftande. Lägg över i en skål och täck över.
Under tiden, skär gurka i 1 cm tunna stavar. Blanda gurka, spetskål och asiatisk majonnäs i en medelstor skål.
Hetta upp stekpannan igen på medelhög värme.
Tillsätt potatis, resterande sojasås, sesamolja, smör och socker.
Stek i 4–5 min eller tills vätskan har avdunstat och potatisen är karamelliserad och mjuk.
VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!
Hetta upp en skvätt olivolja i en annan stekpanna på medelhög värme.
Stek kött i 3–4 min per sida, eller tills brynt. Låt köttet vila i ett foliepaket till det ska serveras. Köttet kommer att fortsätta tillagas något under tiden det vilar.
Skiva köttet tunt.
TIPS: Stek i ytterligare 1–2 min för genomstekt.
Lägg upp kött, potatis, stekta grönsaker och sallad på tallrikar.
Servera med sesam-sojasås.