Denna vietnamesiska köttfärs med perfekt avvägda asiatiska smaker kommer göra dig knäsvag. Bjud dina smaklökar på en oförglömlig dejt med aromatiskt vitlöksris, krämig avokado, uppfriskande mynta och koriander.
150 g
Basmatiris
1 st
Ingefära
25 ml
Sojasås
()
2 st
Vitlöksklyfta
½ st
Mango
1 st
Gurka
½ st
Röd chili
½ st
Lime
2 st
Morot
225 g
Nötfärs
1 portionspåse
Mynta & koriander
½ tsk
Salt (steg 1)
3 dl
Vatten (steg 1)
1 msk
Olivolja (steg 1)
2 tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Olivolja (steg 3)
½ msk
Olivolja (steg 4)
Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en kastrull på medelvärme. Fräs hälften av vitlöken i 30 sek.
Tillsätt vatten [3 dl | 6 dl] och koka upp. Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk]. Sänk till medellåg värme och sjud under lock i 10 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Kärna ur och finhacka chili [1/2 st, 2P].
Dela lime [1/2 st, 2P] i klyftor.
Riv oskalad ingefära fint.
Blanda chili, limesaft [1 msk | 2 msk], resterande vitlök, ingefära [2 tsk | 4 tsk], socker [2 tsk | 3 tsk], sojasås och olivolja [1 msk | 2 msk] i en skål.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek nötfärs i 4–5 min, eller tills brynt.
Tillsätt marinad och sjud i 2–3 min.
VIKTIGT: Köttfärsen är färdiglagad när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.
Skala och skär mango [1/2 st, 2P] i två delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 1 cm stora bitar.
Skär gurka i tunna skivor.
Riv oskalad morot grovt.
Grovhacka mynta- och korianderblad.
Lägg upp vitlöksris i skålar.
Placera morot, gurka, mango, mynta och koriander i var sitt hörn.
Lägg upp köttfärs i mitten.