Skip to main content
Vegetarisk pastagratäng

Vegetarisk pastagratäng

med röda linser och sallad

I kväll bjuder vi på en vegetarisk lasagnevariant, nämligen en pastagratäng med linser. De röda linserna får koka ihop med lök, krossade tomater, italienska kryddor och zucchini innan vi blandar dem med pasta. Vi toppar gratängen med en krämig bechamelsås och ost för att få den klassiska lasagneytan, och så serverar vi med en fräsch sallad. OBS! Osten som används i denna rätt innehåller animaliskt löpe och är därför inte vegetarisk.

Taggar:
Vegetarisk
Allergener:
Ägg
Gluten
Soja
Vete
Mjölk
Selleri
Soja
Senap
Kan innehålla spår av allergener

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid
NivåLätt
Antal portioner

½ st

Zucchini

8 g

Mamas Favorit

(Innehåller: Ägg)

100 g

Röda linser

390 g

Krossade tomater

10 ml

Sojasås

(Innehåller: Gluten, Soja)

180 g

Rigatoni

(Innehåller: Soja, Senap, Kan innehålla spår av allergener, Gluten, Vete)

50 g

Riven gouda

(Innehåller: Mjölk)

40 g

Parmigiano Reggiano

(Innehåller: Mjölk)

4 g

Buljong

(Innehåller: Selleri)

1 st

Lök

1 st

Morot

60 g

Salladsmix

Ingår inte i din leverans

1 msk

Olja till stekning

2 dl

Vatten till linser

1 msk

Smör till sås

¼ tsk

Salt till linser

1 tsk

Socker till sås

1 msk

Smör till bechamel

1 msk

Mjöl till bechamel

2 dl

Mjölk till bechamel

¼ tsk

Salt till bechamel

½ msk

Olja till sallad

1 msk

Smör till äpple

Energi (kJ)4690 kJ
Energi (kcal)1121 kcal
Fett47.5 g
varav mättat24.3 g
Kolhydrater121.2 g
varav socker27.7 g
Kostfiber19.9 g
Protein44.4 g
Kolesterol16.7 mg
Salt7.6 g
Potassium198.2 mg
Calcium264.6 mg
Iron0.5 mg

Instruktioner

Förbered råvaror
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Finhacka lök.

Riv morot (oskalad) och zucchini grovt.

Skölj linser.

TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.

Laga linssås
2

Hetta upp olivolja i en stor kastrull på medelhög värme.

Stek lök, zucchini och morot i 2–3 min, eller tills gyllene.

Tillsätt Mamas Favorit, krossade tomater, vatten, linser, buljong, sojasås, smör, salt, socker och en nypa peppar.

Sänk till medellåg värme och sjud under lock i 15–20 min, eller tills linserna är mjuka.

VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!

Koka pasta
3

Under tiden, koka pasta i 5–7 min.

Häll av vatten och häll pasta i en ugnsform.

TIPS: Pasta lagas färdigt i steg 5.

Laga bechamelsås
4

Smält smör på medelvärme i kastrullen som användes till pastan.

Tillsätt mjöl och rör tills en pasta har formats.

Tillsätt mjölk lite i taget och vispa i 3–4 min, eller tills tjocknat.

Tillsätt finriven ost, salt och en nypa peppar och rör om tills osten smält.

Ugnsbaka gratäng
5

Rör ner linssås i ugnsformen med pasta.

Täck med bechamelsås och toppa med gouda.

Ugnsbaka i 10–12 min, eller tills osten har fått färg och pastan är mjuk.

Skölj salladsmix

Blanda salladsmix, olivolja, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Servera
6

Lägg upp gratäng på tallrikar.

Servera med sallad.