
I kväll bjuder vi på en vegetarisk lasagnevariant, nämligen en pastagratäng med linser. De röda linserna får koka ihop med lök, krossade tomater, italienska kryddor och zucchini innan vi blandar dem med pasta. Vi toppar gratängen med en krämig bechamelsås och ost för att få den klassiska lasagneytan, och så serverar vi med en fräsch sallad. OBS! Osten som används i denna rätt innehåller animaliskt löpe och är därför inte vegetarisk.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
½ st
Zucchini
8 g
Mamas Favorit
(Innehåller: Ägg)
100 g
Röda linser
390 g
Krossade tomater
10 ml
Sojasås
(Innehåller: Gluten, Soja)
180 g
Rigatoni
(Innehåller: Soja, Senap, Kan innehålla spår av allergener, Gluten, Vete)
50 g
Riven gouda
(Innehåller: Mjölk)
40 g
Parmigiano Reggiano
(Innehåller: Mjölk)
4 g
Buljong
(Innehåller: Selleri)
1 st
Lök
1 st
Morot
60 g
Salladsmix
1 msk
Olja till stekning
2 dl
Vatten till linser
1 msk
Smör till sås
¼ tsk
Salt till linser
1 tsk
Socker till sås
1 msk
Smör till bechamel
1 msk
Mjöl till bechamel
2 dl
Mjölk till bechamel
¼ tsk
Salt till bechamel
½ msk
Olja till sallad
1 msk
Smör till äpple

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Finhacka lök.
Riv morot (oskalad) och zucchini grovt.
Skölj linser.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.

Hetta upp olivolja i en stor kastrull på medelhög värme.
Stek lök, zucchini och morot i 2–3 min, eller tills gyllene.
Tillsätt Mamas Favorit, krossade tomater, vatten, linser, buljong, sojasås, smör, salt, socker och en nypa peppar.
Sänk till medellåg värme och sjud under lock i 15–20 min, eller tills linserna är mjuka.
VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!

Under tiden, koka pasta i 5–7 min.
Häll av vatten och häll pasta i en ugnsform.
TIPS: Pasta lagas färdigt i steg 5.

Smält smör på medelvärme i kastrullen som användes till pastan.
Tillsätt mjöl och rör tills en pasta har formats.
Tillsätt mjölk lite i taget och vispa i 3–4 min, eller tills tjocknat.
Tillsätt finriven ost, salt och en nypa peppar och rör om tills osten smält.

Rör ner linssås i ugnsformen med pasta.
Täck med bechamelsås och toppa med gouda.
Ugnsbaka i 10–12 min, eller tills osten har fått färg och pastan är mjuk.
Skölj salladsmix
Blanda salladsmix, olivolja, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Lägg upp gratäng på tallrikar.
Servera med sallad.