I kväll bjuder vi på en vegetarisk variant av den klassiska lasagnen, nämligen pastagratäng med linser. De röda linserna får sällskap av lök, krossade tomater, italienska kryddor och en krämig bechamelsås och ugnsbakas under ett härligt osttäcke. Som tillbehör serverar vi en lätt sallad med zucchini och basilika.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ st
Zucchini
4 g
Mamas Favorit
(Innehåller: Ägg)
100 g
Röda linser
390 g
Krossade tomater
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)
180 g
Rigatoni
(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)
50 g
Riven gouda
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Basilika
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
4 g
Buljong
(Innehåller: Selleri)
1 st
Lök
1 st
Morot
1 msk
Olja till stekning
2 dl
Vatten till linser
¼ tsk
Salt till linser
1 msk
Smör till sås
1 msk
Mjöl till sås
2 dl
Mjölk till sås
¼ tsk
Salt till sås
½ msk
Olja till sallad
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Finhacka lök.
Riv morot (oskalad) grovt.
Skölj linser.
TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.
Hetta upp olivolja i en stor kastrull på medelhög värme.
Stek lök och morot i 2–3 min, eller tills gyllene.
Tillsätt krossade tomater, vatten, linser, grönsaksbuljong, sojasås, Mamas Favorit, salt och en nypa peppar.
Sänk till medellåg värme och sjud under lock i 15–20 min, eller tills linserna är mjuka.
VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!
Under tiden, koka pasta i 5–7 min.
Häll av vatten och häll pasta i en ugnsform.
TIPS: Pasta lagas färdigt i steg 5.
Smält smör på medelvärme i kastrullen som användes till pastan.
Tillsätt mjöl och rör tills en pasta har formats.
Tillsätt mjölk lite i taget och vispa i 3–4 min, eller tills såsen tjocknar.
Tillsätt finriven ost, salt och peppar och rör om tills osten smälter.
Rör ner linssås i ugnsformen med pasta. Täck med bechamelsås och toppa med gouda. Ugnsbaka i 10–12 min, eller tills osten har fått färg och pastan är mjuk.
Under tiden, skala zucchini i långa band med en potatisskalare.
Plocka basilikablad.
Blanda zucchini, basilika, olivolja, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.
Lägg upp gratäng på tallrikar och servera med zucchinisallad.