Skip to main content
Vegetarisk pastagratäng
Vegetarisk pastagratäng

Vegetarisk pastagratäng

med röda linser och zucchinisallad

I kväll bjuder vi på en vegetarisk variant av den klassiska lasagnen, nämligen pastagratäng med linser. De röda linserna får sällskap av lök, krossade tomater, italienska kryddor och en krämig bechamelsås och ugnsbakas under ett härligt osttäcke. Som tillbehör serverar vi en lätt sallad med zucchini och basilika.

Taggar:
Vegetarisk
Allergener:
Ägg
Vete
Soja
Gluten
Mjölk
Selleri

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid40 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

½ st

Zucchini

4 g

Mamas Favorit

(Innehåller: Ägg)

100 g

Röda linser

390 g

Krossade tomater

12.5 ml

Sojasås

(Innehåller: Vete, Soja, Gluten)

180 g

Rigatoni

(Innehåller: Gluten, Vete Kan innehålla spår av: Soja, Senap)

50 g

Riven gouda

(Innehåller: Mjölk)

1 st

Basilika

20 g

Finriven ost

(Innehåller: Mjölk, Ägg)

4 g

Buljong

(Innehåller: Selleri)

1 st

Lök

1 st

Morot

Ingår inte i din leverans

1 msk

Olja till stekning

2 dl

Vatten till linser

¼ tsk

Salt till linser

1 msk

Smör till sås

1 msk

Mjöl till sås

2 dl

Mjölk till sås

¼ tsk

Salt till sås

½ msk

Olja till sallad

Näringsvärden

Energi (kJ)3947 kJ
Energi (kcal)943 kcal
Fett31.4 g
varav mättat14 g
Kolhydrater117.7 g
varav socker24.2 g
Protein40.3 g
Salt6.4 g

Instruktioner

Förbered råvaror
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Finhacka lök.

Riv morot (oskalad) grovt.

Skölj linser.

TIPS: Kokvattnet ska vara lika salt som havsvatten.

Laga linssås
2

Hetta upp olivolja i en stor kastrull på medelhög värme.

Stek lök och morot i 2–3 min, eller tills gyllene.

Tillsätt krossade tomater, vatten, linser, grönsaksbuljong, sojasås, Mamas Favorit, salt och en nypa peppar.

Sänk till medellåg värme och sjud under lock i 15–20 min, eller tills linserna är mjuka.

VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!

Koka pasta
3

Under tiden, koka pasta i 5–7 min.

Häll av vatten och häll pasta i en ugnsform.

TIPS: Pasta lagas färdigt i steg 5.

Laga bechamelsås
4

Smält smör på medelvärme i kastrullen som användes till pastan.

Tillsätt mjöl och rör tills en pasta har formats.

Tillsätt mjölk lite i taget och vispa i 3–4 min, eller tills såsen tjocknar.

Tillsätt finriven ost, salt och peppar och rör om tills osten smälter.

Ugnsbaka gratäng
5

Rör ner linssås i ugnsformen med pasta. Täck med bechamelsås och toppa med gouda. Ugnsbaka i 10–12 min, eller tills osten har fått färg och pastan är mjuk.

Under tiden, skala zucchini i långa band med en potatisskalare.

Plocka basilikablad.

Blanda zucchini, basilika, olivolja, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Servera
6

Lägg upp gratäng på tallrikar och servera med zucchinisallad.