Den kulinariska resan går till Libanon, och vi överraskar med en massa spännande mat. Varm linssallad med kål, citron och kumminrostad morot, lök och rödbeta. Krispiga za'atarchips gör du själv av tortillas, olivolja och ljuvliga kryddor. Och så toppar vi med en svalkande tahinidressing, och smulad salladsost.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Spiskummin, malen
150 ml
Yoghurt
(Innehåller Mjölk)
2 st
Morot
8 g
Za'atar
(Innehåller Sesam)
½ st
Citron
2 st
Rödbeta
2 st
Tortillabröd
(Innehåller Gluten, Vete)
½ paket
Gröna linser
50 g
Grekisk salladsost
(Innehåller Mjölk)
25 g
Tahini
(Innehåller Sesam)
1 st
Rödlök
1 st
Vitlöksklyfta
100 g
Salladsmix
50 g
Majonnäs
(Innehåller Senap, Ägg)
3 msk
Vatten* (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 2)
¼ tsk
Salt (steg 3)
¼ tsk
Salt (steg 5)
1 msk
Olivolja (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 1)
¼ tsk
Socker (steg 2)
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Tärna oskalad morot och rödbeta i 2 cm stora bitar.
Skär lök i 2 cm breda klyftor.
Placera grönsaker på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, kummin, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar.
Rosta i ugnen i 25-35 min, eller tills mjuk.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Blanda yoghurt, majonnäs, vitlök, tahini, salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], socker [1/4 tsk | 1/2 tsk] och vatten [3 msk | 6 msk] i en liten skål.
Skär tortillas i 2 cm stora fyrkanter.
Blanda tortillabitar, lite olivolja, za'atar och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] i en stor skål.
Fördela tortillabitar på en ny plåt med bakplåtspapper, och ställ åt sidan.
Under tiden, häll av och skölj linser [½ paket, 2P].
Tillsätt linser till plåten med grönsaker, när det återstår 5 min av tillagningstiden, och blanda.
Sätt samtidigt in za'atarchips i ugnen, och baka i 4-5 min, tills gyllene.
Ta ut färdiga grönsaker och za'atarchips, och låt dem svalna lite.
Halvera citron [½ st, 2P].
Skölj salladsmix.
Blanda salladsmix, en skvätt citronsaft, salt [1/4 tsk | 1/2] och olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor skål.
Precis innan servering, tillsätt rostade grönsaker och linser till salladen, och blanda.
Lägg upp linssallad i skålar.
Ringla över tahinidressing.
Toppa med za'atarchips och smula över salladsost [½ paket, 2P].