Ikväll lagar vi perfekt festmat - ljuvlig lamm som först steks, och sen rostas färdig i ugnen tillsammans med timjan och vitlök. Ett underbart tillbehör är en rotfruktssallad med rostade morötter och rödbeta, salladsmix och balsamvinäger. Vi serverar lamm och rotfruktsallad med vitlöksbröd, svalkande myntayoghurt, och hackade pistagenötter.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Lammstek
2 st
Rödbeta
1 st
Morot
2 st
Vitlöksklyfta
1 st
Timjan
15 g
Pistagenötter
(Innehåller: Nötter, pistagenötter Kan innehålla spår av: Vete, Gluten, Havre, Sesam, Korn, Jordnötter, Spelt, Råg)
1 st
Mynta
75 ml
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Baguette
(Innehåller: Vete, Gluten)
60 g
Salladsmix
15 ml
Balsamvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
2 msk
Olivolja (steg 4)
efter behov
Smör (steg 3)
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Ta fram lamm så det blir rumstempererat och krydda det med en nypa salt*. Skär fettsidan lätt i ett 1 cm zickzackmönster. Placera köttet med fettsidan ner i en stekpanna. Stek oavbrutet på medelvärme tills gyllene, 8-9 min.
Skär rödbeta (oskalad) i 1 cm klyftor. Skär morot i 1 cm skivor. Placera rotfrukter på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja*, salt* och peppar*, och rosta i toppen av ugnen i 20-25 min, eller tills mjuka.
Finhacka eller pressa vitlök. Höj värmen i stekpannan till medelhög värme, tillsätt en klick smör*, timjankvistar [2 st | 4 st] och hälften av vitlöken. Bryn köttet på alla sidorna i 30 sek, och ös med vitlök och timjan. Lägg över köttet på en bakplåt med bakplåtspapper med fettsidan upp (se till att få med allt timjansmör). Rosta i ugnen i 15 min eller tills genomstekt. Lägg sedan över för att vila i ett foliepaket.
Grovhacka pistagenötter. Plocka och finhacka myntablad. Blanda yoghurt, mynta och en nypa salt* och peppar* i en liten skål. Blanda resterande vitlök, olivolja* [2 msk | 4 msk] och en nypa salt* i en ny liten skål.
Dela baguette på längden. Placera bröd bredvid köttet på plåten när det återstår 8 min av köttets tillagningstid. Ringla vitlöksolja på brödet, och rosta i 6-8 min, eller tills gyllene och spröd. Blanda salladsmix, rostade rotfrukter, balsamvinäger, en skvätt olivolja* och en nypa salt* och peppar* i en stor skål. Skär lamm i skivor.
Lägg upp rödbetssallad på tallrikar och strö över pistagenötter. Servera med lamm, vitlöksbröd och myntayoghurt.