Fåraherdens paj på sötpotatis och nötfärs
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Fåraherdens paj på sötpotatis och nötfärs

Fåraherdens paj på sötpotatis och nötfärs

med smält gouda och persilja

Cottage pie är en vanlig engelsk rätt och består av en gratäng med köttfärs och potatismos. Här har vi varierat det klassiska receptet genom att tillsätta sötpotatis och majs till gratängen och smaksätta köttfärsen med rökt paprikapulver. Vi toppar med ost som smälter till ett gyllene täcke i ugnen innan det är dags att hugga in.

Allergener:
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

225 g

Sötpotatis

250 g

Bakpotatis

225 g

Nötfärs

½ st

Lök

1 g

Majs

1 st

Tomatpuré

4 g

Rökt paprikapulver

4 g

Panamat

50 g

Riven gouda

(Innehåller: Mjölk)

1 st

Bladpersilja

1 st

Morot

1 st

Salladslök

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk till mos

¼ tsk

Salt till mos

1 msk

Olja till stekning

¼ tsk

Salt till kött

1 dl

Vatten till kött

1 msk

Olja till sallad

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3206 kJ
Energi (kcal)766 kcal
Fett43.9 g
varav mättat17.6 g
Kolhydrater63.2 g
varav socker16.6 g
Protein37.2 g
Salt2.6 g

Instruktioner

Laga mos
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis och sötpotatis i 2 cm stora bitar.

Koka potatis och sötpotatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vattnet och mosa potatis med mjölk, Panamat, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Förbered grönsaker
2

Under tiden, grovhacka lök och persilja.

Häll av majs.

Skär salladslök i tunna skivor.

Stek färs
3

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Tillsätt nötfärs och lök, krydda med salt och stek i 2–3 min, eller tills brynt.

Tillsätt majs, rökt paprikapulver, vatten och tomatpuré. Sjud i ytterligare 2–3 min.

VIKTIGT: Köttfärsen är färdiglagad när den är genomstekt och utan inslag av rosa.

Förbered gratäng
4

Lägg över färsblandningen i en ugnsform.

Täck med ett lager potatismos och toppa med gouda.

Grädda gratäng
5

Grädda gratängen i ugnen i 8–10 min, eller tills gyllene.

Garnera färdig gratäng med hälften av persiljan.

Under tiden, skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.

Blanda morot, resterande persilja, olivolja, salt och en nypa peppar i en stor skål.

Servera
6

Lägg upp gratäng på tallrikar och garnera med salladslök.

Servera med morotssallad.