Cottage pie är en vanlig engelsk rätt och består av en gratäng med köttfärs och potatismos. Här har vi varierat det klassiska receptet genom att tillsätta sötpotatis och majs till gratängen och smaksätta köttfärsen med rökt paprikapulver. Vi toppar med ost som smälter till ett gyllene täcke i ugnen innan det är dags att hugga in.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
225 g
Sötpotatis
250 g
Bakpotatis
225 g
Nötfärs
½ st
Lök
1 g
Majs
1 st
Tomatpuré
4 g
Rökt paprikapulver
4 g
Panamat
50 g
Riven gouda
(Innehåller: Mjölk)
1 st
Bladpersilja
1 st
Morot
1 st
Salladslök
3 msk
Mjölk till mos
¼ tsk
Salt till mos
1 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till kött
1 dl
Vatten till kött
1 msk
Olja till sallad
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis och sötpotatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis och sötpotatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vattnet och mosa potatis med mjölk, Panamat, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt en klick smör för att göra moset extra krämigt.
Under tiden, grovhacka lök och persilja.
Häll av majs.
Skär salladslök i tunna skivor.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt nötfärs och lök, krydda med salt och stek i 2–3 min, eller tills brynt.
Tillsätt majs, rökt paprikapulver, vatten och tomatpuré. Sjud i ytterligare 2–3 min.
VIKTIGT: Köttfärsen är färdiglagad när den är genomstekt och utan inslag av rosa.
Lägg över färsblandningen i en ugnsform.
Täck med ett lager potatismos och toppa med gouda.
Grädda gratängen i ugnen i 8–10 min, eller tills gyllene.
Garnera färdig gratäng med hälften av persiljan.
Under tiden, skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Blanda morot, resterande persilja, olivolja, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Lägg upp gratäng på tallrikar och garnera med salladslök.
Servera med morotssallad.