Skip to main content
Snabblagad lax på grekiskt vis

Snabblagad lax på grekiskt vis

med syrlig potatis och tzatziki

Sugen på fisk, och sugen på grekiskt? Här är ett recept för dig. Vi steker lax med vår egen souvlaki-krydda och serverar med smörslungad, syrlig potatis, tomatsallad med grekisk ost och en ljuvlig hemgjord tzatziki. Smakar och doftar som semester ... och tar bara en kvart att laga!

Taggar:
Supersnabb
Glutenfri
Allergener:
Fisk
Mjölk

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid15 minuter
15 minuter
NivåLätt
Antal portioner

250 g

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

4 g

Souvlaki-kryddmix

(Kan innehålla spår av: Ägg, Fisk, Senap, Sesam, Soja, Selleri, Kräftdjur, Mjölk)

1 st

Gurka

75 g

Yoghurt

(Innehåller: Mjölk)

2 st

Tomat

50 g

Grekisk ost

(Innehåller: Mjölk)

1 st

Citrusfrukt

1 st

Småpotatis, förkokt

40 g

Rucola

½ st

Vitlöksklyfta

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till fisk

¼ tsk

Salt till tzatziki

1 msk

Smör till potatis

¼ tsk

Salt till potatis

Energi (kJ)3035 kJ
Energi (kcal)725 kcal
Fett37.4 g
varav mättat14.6 g
Kolhydrater54.8 g
varav socker8.3 g
Kostfiber9.9 g
Protein37.6 g
Kolesterol100 mg
Salt4.3 g
Trans Fat0.2 g
Potassium1102 mg
Calcium82.7 mg
Iron1.8 mg

Instruktioner

Koka potatis
1

Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.

Koka potatis i 3–5 min, eller tills genomvarm.

Häll av vattnet och ställ åt sidan under lock.

Stek lax
2

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. 

Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt och souvlaki-kryddmix.

Stek med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt. 

VIKTIGT: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Gör tzatziki och sallad
3

Under tiden, riv vitlök fint.

Riv gurka grovt. Lägg den i en ren handduk och pressa ur så mycket vätska som möjligt.

Blanda gurka, yoghurt, vitlök, salt och en nypa peppar i en skål.

Skölj rucola. 

Grovhacka tomat. 

Blanda rucola och tomat i en medelstor skål och smula ner grekisk ost. 

Halvera citrusfrukt. 

Precis före servering: rör ner smör, salt och en skvätt citrussaft i potatisen. 

Servera
4

Lägg upp tomatsallad, tzatziki, lax och potatis på tallrikar.