
Blev det ingen resa till Grekland i år. Ni ska inte förtvivla, ikväll tar vi nämligen en kulinarisk resa till Grekland, och lagar fantastiska spenat- och ostkoftas med en utsökt hemmalagad tzatziki! Vi rostar även potatis, och slänger ihop en fantastisk grekisk sallad med körsbärstomater, salladsost, oliver och spenat.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
500
Potatis
250
Blandfärs
60
Spenat
(Kan innehålla spår av: Selleri)
150
Grekisk salladsost
(Innehåller: Mjölk)
2
Vitlöksklyfta
1
Gurka
150
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
40
Kalamataoliver
250
Körsbärstomater
1
Torkad oregano
25
Ströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
1
Ägg (steg 2)
½
Salt (steg 2)
¼
Salt (steg 4)
1
Olivolja (steg 5)

Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).
Tärna potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, oregano, en nypa salt och peppar.
Rosta i ugnen i 25-35 min, tills gyllene.

Under tiden, skölj och grovhacka spenat.
Finhacka eller pressa vitlök.
Smula salladsost.
Blanda blandfärs, ströbröd, ägg [1 st | 2 st], hälften av spenaten, hälften av vitlöken, hälften av salladsosten, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en stor skål.
Forma färsen till 8 cm långa koftas med fuktiga händer (3 per person). Lägg över dem på en tallrik.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme [2 stekpannor, 4P].
Stek koftas, vänd dem regelbundet, i 2-3 min, tills brynta.
Sänk till medelvärme och stek i ytterligare 6-7 min, eller tills genomstekta.
VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det inte längre är rosa i mitten.

Under tiden, riv gurka och pressa ur så mycket vätska som möjligt i en kökshanduk.
Blanda gurka, yoghurt, resterande vitlök, salt [1/4 tsk I 1/2 tsk] och en nypa peppar i en skål. Ställ åt sidan.

Halvera körsbärstomater.
Grovhacka oliver.
Rör i tomater, oliver, resterande salladsost, resterande spenat, olivolja [1 msk | 2 msk] och en nypa salt och peppar i en stor skål.

Lägg upp potatis, spenat- och ostkoftas och grekisk sallad på tallrikar.
Servera med tzatziki.