Skip to main content
Stekta spenat- och ostkoftas
Stekta spenat- och ostkoftas

Stekta spenat- och ostkoftas

med grekisk salladsost och hemlagad tzatziki

4.6
(244)

Blev det ingen resa till Grekland i år. Ni ska inte förtvivla, ikväll tar vi nämligen en kulinarisk resa till Grekland, och lagar fantastiska spenat- och ostkoftas med en utsökt hemmalagad tzatziki! Vi rostar även potatis, och slänger ihop en fantastisk grekisk sallad med körsbärstomater, salladsost, oliver och spenat.

Allergener:
Mjölk
Gluten
Vete

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

500

Potatis

250

Blandfärs

60

Spenat

(Kan innehålla spår av: Selleri)

150

Grekisk salladsost

(Innehåller: Mjölk)

2

Vitlöksklyfta

1

Gurka

150

Yoghurt

(Innehåller: Mjölk)

40

Kalamataoliver

250

Körsbärstomater

1

Torkad oregano

25

Ströbröd

(Innehåller: Gluten, Vete)

Ingår inte i din leverans

1

Ägg (steg 2)

½

Salt (steg 2)

¼

Salt (steg 4)

1

Olivolja (steg 5)

Näringsvärden

Energi (kcal)1047 kcal
Energi (kJ)4381 kJ
Fett65.8 g
varav mättat30.7 g
Kolhydrater65.1 g
varav socker13.5 g
Protein48.8 g
Salt4.9 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Rivjärn

Instruktioner

Rosta potatis
1

Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).

Tärna potatis (oskalad) i 2 cm stora bitar och placera på en plåt [2 plåtar, 4P]  med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, oregano, en nypa salt och peppar.

Rosta i ugnen i 25-35 min, tills gyllene. 

Forma koftas
2

Under tiden, skölj och grovhacka spenat.

Finhacka eller pressa vitlök.

Smula salladsost.

Blanda blandfärs, ströbröd, ägg [1 st | 2 st], hälften av spenaten, hälften av vitlöken, hälften av salladsosten, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en stor skål.

Forma färsen till 8 cm långa koftas med fuktiga händer (3 per person). Lägg över dem på en tallrik. 

Stek koftas
3

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme [2 stekpannor, 4P].

Stek koftas, vänd dem regelbundet, i 2-3 min, tills brynta.

Sänk till medelvärme och stek i ytterligare 6-7 min, eller tills genomstekta. 

VIKTIGT: Köttet är färdiglagat när det inte längre är rosa i mitten.

Blanda tzatziki
4

Under tiden, riv gurka och pressa ur så mycket vätska som möjligt i en kökshanduk.

Blanda gurka, yoghurt, resterande vitlök, salt [1/4 tsk I 1/2 tsk] och en nypa peppar i en skål. Ställ åt sidan.

Förbered grekisk sallad
5

Halvera körsbärstomater. 

Grovhacka oliver.

Rör i tomater, oliver, resterande salladsost, resterande spenat, olivolja [1 msk | 2 msk] och en nypa salt och peppar i en stor skål.

Servera
6

Lägg upp potatis, spenat- och ostkoftas och grekisk sallad på tallrikar.

Servera med tzatziki.