
Sesampanerad lax med sötpotatis är en härlig fiskrätt med spännande tillbehör som ger perfekt kontrast i smak och textur på tallriken. Laxen paneras i sesamfrön och steks sen ljuvligt spröd. Under tiden sköter sötpotatisen sig själv i ugnen. Vi svänger även ihop en fräsch granatäpplesallad med zucchini och morot och en krämig persiljemajonnäs.
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1 st
Citrusfrukt
250 g
Laxfilé
(Innehåller: Fisk)
50 g
Majonnäs
(Innehåller: Senap, Ägg)
450 g
Sötpotatis
4 g
Ay Cajun-ba
(Innehåller: Sulfiter)
60 g
Salladsmix
1 st
Morot
10 g
Sesamfrön
(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)
1 st
Bladpersilja
½ st
Granatäpple
½ st
Zucchini
½ tsk
Salt till potatis
¼ tsk
Salt till fisk
1 msk
Olja till sallad
¼ tsk
Salt till sallad
1 msk
Vatten till dressing

Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär sötpotatis (oskalad) i klyftor och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, Ay Cajun-ba, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills gyllene och mjuka.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Under tiden, skala morot och zucchini i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Rulla granatäpple mot arbetsytan så kärnorna lossnar. Dela det på mitten, sänk ner halvorna i en skål med vatten och lossa försiktigt kärnorna med händerna. Låt kärnorna sjunka till botten, ta bort de vita hinnorna från ytan och häll av vattnet.
Skär citrusfrukt i klyftor. Skölj salladsmix. Finhacka persilja.
TIPS: Genom att lossa kärnorna under vatten förhindrar du att köket ofrivilligt färgas rosa!

Lägg sesamfrön på en tallrik.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.
Panera lax i sesamfrön (utom på skinnsidan).

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek lax med skinnsidan neråt i 3–4 min.
Vänd och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Under tiden, blanda salladsmix, morot, zucchini, granatäpple, olivolja, en skvätt citrusfruktsaft, salt och en nypa peppar i en stor skål.
Blanda persilja, majonnäs och vatten i en liten skål.

Lägg upp sesamlax, sötpotatis och sallad på tallrikar.
Servera med persiljemajonnäs.

