Njut av havets läckra smaker med vårt recept på souvlakikryddad pannstekt havsaborre, där den utsökta fisken får sällskap av rostad potatis som blandas med rucola, soltorkade tomater, pinjenötter, oliver och en smakrik basilikadressing med citron. Med smulad salladsost på toppen och krämig tzatziki som tillbehör blir den lyxiga middagen komplett.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
300 g
Havsabborre
(Innehåller: Fisk)
1 st
Gurka
1 st
Citron
75 ml
Crème fraiche
(Innehåller: Mjölk)
500 g
Småpotatis
50 g
Soltorkade tomater
10 g
Pinjenötter
(Kan innehålla spår av: Vete, Nötter, Jordnötter, Sesam, Korn, Havre, Råg, Spelt)
40 g
Rucola
1 st
Basilika
30 g
Kalamataoliver
4 g
Souvlaki-kryddmix
50 g
Grekisk ost
(Innehåller: Mjölk)
½ tsk
Salt till potatis
¼ tsk
Salt till tzatziki
1 msk
Olja till dressing
¼ tsk
Salt till dressing
¼ tsk
Salt till fisk
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Halvera potatis och placera den på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, riv gurka grovt.
Lägg den i en ren handduk och pressa ur så mycket vätska som möjligt.
Blanda gurka, crème fraiche, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Ställ åt sidan.
Skölj rucola.
Grovhacka oliver och soltorkade tomater.
Halvera citron.
Finhacka basilika.
Blanda basilika, citronsaft, olivolja och salt i en liten skål. Ställ åt sidan.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme.
Rosta pinjenötter i 3–4 min, eller tills gyllene. Ställ åt sidan i en liten skål.
Hetta upp en skvätt olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Torka av fisk med hushållspapper och krydda med salt och souvlaki-kryddmix.
Stek fisk med skinnsidan ner i 3–4 min, eller tills skinnet är gyllene och krispigt.
Vänd försiktigt fisken och stek i ytterligare 1 min.
TIPS: Fisken är klar när fiskköttet är vitt/ogenomskinligt och lätt faller isär.
Vänd potatis med rucola, basilikadressing, pinjenötter, soltorkade tomater och oliver precis innan servering.
Lägg upp fisk, potatis och tzatziki på tallrikar.
Smula salladsost över potatis.