I kväll frestar vi med en vegetarisk variant på en svensk klassiker. Vi steker pannbiffar på vegofärs och serverar dem med smörslungad kokt potatis, krämig svampsås och en krispig sallad med morot och äpple.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 g
Vegofärs
(Innehåller: Gluten, Havre, Soja)
½ st
Lök
12.5 ml
Sojasås
(Innehåller: Gluten, Soja, Vete)
200 g
Champinjoner
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
400 g
Småpotatis
1 st
Äpple
1 st
Bladpersilja
1 st
Morot
¼ tsk
Salt till potatis
1 msk
Ketchup till biffar
¼ tsk
Salt till biffar
2 msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till sås
1 msk
Smör till potatis
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och krydda potatis med salt och en nypa peppar. Sätt åt sidan under lock.
Under tiden, riv lök grovt.
Blanda vegofärs, lök, ketchup och salt i en stor skål.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Lägg i en rågad matsked med färs direkt i stekpannan och platta till den för att göra rustika biffar (2 per person).
Stek i 2–3 min, eller tills brynta och genomstekta.
Ställ åt sidan på en tallrik och täck med folie.
Under tiden, finhacka svamp.
Hetta upp samma stekpanna på medelhög värme (torka inte ur den) och tillsätt en skvätt olivolja vid behov.
Stek svamp i 3–4 min, tills gyllene och brynt. Krydda med en nypa salt.
Under tiden, skär äpple i tunna skivor.
Skala morot i långa band med en potatisskalare och finhacka den sista innersta biten.
Grovhacka persilja.
Blanda äpple, morot, persilja och en nypa salt i en medelstor skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.
Sänk värmen på stekpannan till låg värme.
Rör i matlagningsgrädde, sojasås, salt och en generös nypa peppar. Sjud tills den ska serveras, ca 1–2 min.
Vänd potatis med smör i kastrullen precis innan servering.
VIKTIGT: I det här receptet används halva mängden av vissa ingredienser – dubbelkolla ingredienslistan!
Lägg upp vegobiffar, potatis och äppelsallad på tallrikar.
Ringla svampsås över biffarna.