Skip to main content
Rostat lamm och rödvinssås
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Rostat lamm och rödvinssås

Rostat lamm och rödvinssås

med bakade körsbärstomater och persiljemos

Ikväll lagar vi perfekt festmat - underbar lamm som först steks, och sen rostas färdig i ugnen. Vi lagar även ett krämigt och vackert grönt persiljemos, och en härlig rödvinssås med vitlök och rosmarin. Ett spännande tillbehör är sallad med rostade körsbärstomater!

Taggar:
Glutenfri
Allergener:
Schwefeldioxide und Sulfite

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

300 g

Lammstek

500 g

Bakpotatis

125 g

Körsbärstomater

60 g

Rödvinssås

12 ml

Balsamvinäger

1 st

Vitlöksklyfta

½ st

Rosmarin

1 paket

Pumpakärnor

60 g

Salladsmix

1 portionspåse

Bladpersilja

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk (steg 2)

½ tsk

Salt (steg 2)

½ tsk

Socker (steg 3)

1 msk

Smör (steg 5)

¼ dl

Vatten (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)847 kcal
Energi (kJ)3543 kJ
Fett57.2 g
varav mättat27.7 g
Kolhydrater54.9 g
varav socker10.5 g
Kostfiber5.5 g
Protein31.4 g
Salt2.7 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Ugnsform
Kastrull

Instruktioner

Rosta lamm
1

Sätt ugnen på 200°C/180°C varmluft. Ta fram lamm så det blir rumstempererat och krydda det runt om med salt. 

Skär kött lätt i ett 1 cm brett zickzackmönster. Placera köttet med fettsidan ner i en medelstor stekpanna. Stek oavbrutet på medelvärme tills gyllene, 8-9 min.

Höj till hög värme och bryn på alla sidor i 30 sek. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper med fettsidan upp. Rosta i ugnen i 15 min eller tills genomstekt. Ta ut och låt köttet vila i ett foliepaket.

Laga potatismos
2

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.

Koka potatis i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [1/2 tsk  1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Tillsätt eventuell smör om du önskar.

Täck med lock och sätt åt sidan tills servering. 

Rosta körsbärstomater
3

Under tiden, halvera körsbärstomater.

Blanda körsbärstomater, balsamvinäger, en skvätt olivolja, socker [1/2 tsk | 1 tsk], en nypa salt och peppar i en ugnsform.

Rosta överst i ugnen i 15 min.

Förbered persiljemos
4

Plocka och finhacka rosmarinblad [1/2 kvist, 2P].

Grovhacka persilja.

Finhacka eller pressa vitlök.

Skölj salladsmix. 

Blanda ner persilja i potatismoset.

Koka rödvinssås
5

Hetta upp en stekpanna på medelvärme, när det återstår 3 min av lammets tillagningstid.

Tillsätt smör [1 msk | 2 msk], vitlök, rosmarin, rödvinssås, vatten [1/4 dl | 1/2 dl], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar. Koka i 2-3 min.

När körsbärstomater har svalnat något, blanda dem försiktigt med salladsmix, en nypa salt och peppar i en skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.

Servera
6

Skär lamm i tjocka skivor. 

Lägg upp persiljemos, lamm och sallad på tallrikar.

Ringla rödvinssås över köttet, och toppa salladen med pumpakärnor.