
Ikväll lagar vi perfekt festmat - underbar lamm som först steks, och sen rostas färdig i ugnen. Vi lagar även ett krämigt och vackert grönt persiljemos, och en härlig rödvinssås med vitlök och rosmarin. Ett spännande tillbehör är sallad med rostade körsbärstomater!
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
300 g
Lammstek
500 g
Bakpotatis
125 g
Körsbärstomater
60 g
Rödvinssås
(Innehåller: Sulfiter)
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
1 st
Vitlöksklyfta
½ st
Rosmarin
1 paket
Pumpakärnor
(Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter, Sesam)
60 g
Salladsmix
1 portionspåse
Bladpersilja
3 msk
Mjölk (steg 2)
½ tsk
Salt (steg 2)
½ tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Smör (steg 5)
¼ dl
Vatten (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)

Sätt ugnen på 200°C/180°C varmluft. Ta fram lamm så det blir rumstempererat och krydda det runt om med salt.
Skär kött lätt i ett 1 cm brett zickzackmönster. Placera köttet med fettsidan ner i en medelstor stekpanna. Stek oavbrutet på medelvärme tills gyllene, 8-9 min.
Höj till hög värme och bryn på alla sidor i 30 sek. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper med fettsidan upp. Rosta i ugnen i 15 min eller tills genomstekt. Ta ut och låt köttet vila i ett foliepaket.

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 10-12 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [1/2 tsk 1 tsk] och en nypa peppar i kastrullen. Tillsätt eventuell smör om du önskar.
Täck med lock och sätt åt sidan tills servering.

Under tiden, halvera körsbärstomater.
Blanda körsbärstomater, balsamvinäger, en skvätt olivolja, socker [1/2 tsk | 1 tsk], en nypa salt och peppar i en ugnsform.
Rosta överst i ugnen i 15 min.

Plocka och finhacka rosmarinblad [1/2 kvist, 2P].
Grovhacka persilja.
Finhacka eller pressa vitlök.
Skölj salladsmix.
Blanda ner persilja i potatismoset.

Hetta upp en stekpanna på medelvärme, när det återstår 3 min av lammets tillagningstid.
Tillsätt smör [1 msk | 2 msk], vitlök, rosmarin, rödvinssås, vatten [1/4 dl | 1/2 dl], salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och en nypa peppar. Koka i 2-3 min.
När körsbärstomater har svalnat något, blanda dem försiktigt med salladsmix, en nypa salt och peppar i en skål. Tillsätt eventuellt en skvätt olivolja.

Skär lamm i tjocka skivor.
Lägg upp persiljemos, lamm och sallad på tallrikar.
Ringla rödvinssås över köttet, och toppa salladen med pumpakärnor.