Skip to main content
Pannstekt lax och citrussmör med räkor

Pannstekt lax och citrussmör med räkor

med rostade sesamrotfrukter och gurksallad

Att detta recept fångade din uppmärksamhet förstår vi – lax och citrusfrukt är en oslagbar kombo! Smakerna är perfekt balanserade mellan lax, smör och citrusfrukt och fisken serveras med sesamtoppade rostade rotfrukter. Till detta svänger vi ihop en uppfriskande och krämig gurksallad. Enkelt, snabbt, och utsökt gott!

Taggar:
Barnvänlig
Laga mig först
Allergener:
Fisk
Mjölk
Selleri
Sesam
Kräftdjur

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid30 minuter
25 minuter
NivåMedel
Antal portioner

1 st

Citrusfrukt

250 g

Laxfilé

(Innehåller: Fisk)

1 st

Gurka

75 g

Yoghurt

(Innehåller: Mjölk)

500 g

Potatis

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Dill

2 st

Rödbeta

4 g

Buljong

(Innehåller: Selleri)

1 st

Palsternacka

10 g

Sesamfrön

(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)

150 g

Kungsräkor

(Innehåller: Kräftdjur)

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt till grönsaker

¼ tsk

Salt till dressing

½ dl

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till fisk

1 msk

Olja till stekning

1 msk

Smör till sås

Energi (kJ)3611 kJ
Energi (kcal)863 kcal
Fett42.9 g
varav mättat12.5 g
Kolhydrater74.4 g
varav socker20.1 g
Kostfiber11.6 g
Protein46.1 g
Kolesterol178 mg
Salt4.9 g
Potassium1983.6 mg
Calcium48.6 mg
Iron1.5 mg

Instruktioner

Rosta rotfrukter
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Tärna potatis, rödbeta och palsternacka (oskalade) i 1 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills gyllene och mjuka.

TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Förbered grönsaker
2

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.

Skär gurka i skivor.

Grovhacka dill.

Blanda gurksallad och stek räkor
3

Blanda gurka, yoghurt, vitlök och dill i en liten skål.

Krydda med salt och en nypa peppar.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. 

Tillsätt räkor och krydda med salt. Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. 

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Stek lax
4

Skär citrusfrukt i klyftor.

Blanda vatten, buljong och en generös skvätt citrusfruktsaft i en liten skål.

Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt när det återstår 10 min av rotfrukternas tillagningstid.

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek lax med skinnsidan ner i 3–4 min.

Tillsätt buljong
5

Vänd lax, häll över buljong och tillsätt smör.

Stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.

TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Servera
6

Lägg upp lax, räkor, rostade rotfrukter och krämig gurksallad på tallrikar.

Toppa rotfrukter med sesamfrön och servera med citrusfruktklyftor.