
Att detta recept fångade din uppmärksamhet förstår vi – lax och citrusfrukt är en oslagbar kombo! Smakerna är perfekt balanserade mellan lax, smör och citrusfrukt och fisken serveras med sesamtoppade rostade rotfrukter. Till detta svänger vi ihop en uppfriskande och krämig gurksallad. Enkelt, snabbt, och utsökt gott!
Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.
1 st
Citrusfrukt
250 g
Laxfilé
(Innehåller: Fisk)
1 st
Gurka
75 g
Yoghurt
(Innehåller: Mjölk)
500 g
Potatis
1 st
Vitlöksklyfta
1 st
Dill
2 st
Rödbeta
4 g
Buljong
(Innehåller: Selleri)
1 st
Palsternacka
10 g
Sesamfrön
(Innehåller: Sesam Kan innehålla spår av: Nötter, Jordnötter)
150 g
Kungsräkor
(Innehåller: Kräftdjur)
½ tsk
Salt till grönsaker
¼ tsk
Salt till dressing
½ dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till fisk
1 msk
Olja till stekning
1 msk
Smör till sås

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Tärna potatis, rödbeta och palsternacka (oskalade) i 1 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda med en skvätt olivolja, salt och en nypa peppar.
Rosta i ugnen i 20–30 min, eller tills gyllene och mjuka.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Skär gurka i skivor.
Grovhacka dill.

Blanda gurka, yoghurt, vitlök och dill i en liten skål.
Krydda med salt och en nypa peppar.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Tillsätt räkor och krydda med salt. Stek i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.
TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Skär citrusfrukt i klyftor.
Blanda vatten, buljong och en generös skvätt citrusfruktsaft i en liten skål.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt när det återstår 10 min av rotfrukternas tillagningstid.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek lax med skinnsidan ner i 3–4 min.

Vänd lax, häll över buljong och tillsätt smör.
Stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.

Lägg upp lax, räkor, rostade rotfrukter och krämig gurksallad på tallrikar.
Toppa rotfrukter med sesamfrön och servera med citrusfruktklyftor.