Skip to main content
Norska köttbullar

Norska köttbullar

med stekt grönkål och potatismos

I kväll går den kulinariska resan till Norge, och vi steker rustika köttbullar som vi sen blandar med en ljuvlig sås med lingonsylt, rödvin och köttbuljong. Härliga tillbehör är stekt grönkål med tranbär, och krämigt potatismos.

Taggar:
Barnvänlig
Allergener:
Gluten
Vete
Sulfiter

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
30 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

25 g

Ströbröd

(Innehåller: Gluten, Vete)

225 g

Nötfärs

60 g

Rödvinssås

(Innehåller: Sulfiter)

4 g

Kycklingbuljong

25 g

Lingonsylt

1 st

Vitlöksklyfta

50 g

Grönkål, skuren

20 g

Tranbär

(Kan innehålla spår av: Sesam, Nötter, Jordnötter)

1 st

Lök

500 g

Potatis

Ingår inte i din leverans

3 msk

Mjölk till mos

½ tsk

Salt till mos

1

Ägg till köttbullar

½ tsk

Salt till köttbullar

½ msk

Smör till stekning

¼ tsk

Salt till grönkål

½ msk

Olja till stekning

½ dl

Vatten till sås

¼ tsk

Salt till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)2971 kJ
Energi (kcal)710 kcal
Fett32.1 g
varav mättat14 g
Kolhydrater81.5 g
varav socker21.8 g
Kostfiber6.1 g
Protein34.1 g
Kolesterol0.1 mg
Salt5.6 g
Potassium1207.6 mg
Calcium9.2 mg
Iron0.1 mg

Instruktioner

Gör potatismos
1

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.

Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet, och mosa potatis med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.

TIPS: Tillsätt eventuellt en klick smör för ett krämigare mos.

Laga köttbullar
2

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.

Blanda nötfärs, ägg, ströbröd, vitlök och salt i en stor skål.

Rulla färsen till köttbullar (4 per person) och placera dem på en tallrik.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek köttbullar i 12–14 min, tills brynta och genomstekta (sänk till medelvärme när de är brynta). Lägg över till en tallrik.

VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.

Förbered råvaror
3

Skär lök i tunna skivor.

Stek grönkål
4

Smält smör i en ny kastrull på medelvärme.

Tillsätt grönkål, salt och en nypa peppar.

Sänk till medellåg värme och tillsätt tranbär. Rör runt i 3–4 min, tills mjuknat.

Laga sås
5

Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.

Fräs lök i 3–4 min, tills mjuk.

Tillsätt vatten, lingonsylt, rödvinssås, salt och kycklingbuljong. Lägg köttbullarna i såsen.

Sänk till medellåg värme och sjud i 2–3 min, tills såsen har tjocknat något.

Servera
6

Lägg upp potatismos, köttbullar och sås på tallrikar.

Servera med grönkål.