I kväll går den kulinariska resan till Norge, och vi steker rustika köttbullar som vi sen blandar med en ljuvlig sås med lingonsylt, rödvin och köttbuljong. Härliga tillbehör är stekt grönkål med tranbär, och krämigt potatismos.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
25 g
Ströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
225 g
Nötfärs
60 g
Rödvinssås
(Innehåller: Sulfiter)
4 g
Kycklingbuljong
25 g
Lingonsylt
1 st
Vitlöksklyfta
50 g
Grönkål, skuren
20 g
Tranbär
(Kan innehålla spår av: Sesam, Nötter, Jordnötter)
1 st
Lök
500 g
Potatis
3 msk
Mjölk till mos
½ tsk
Salt till mos
1
Ägg till köttbullar
½ tsk
Salt till köttbullar
½ msk
Smör till stekning
¼ tsk
Salt till grönkål
½ msk
Olja till stekning
½ dl
Vatten till sås
¼ tsk
Salt till sås
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Skala och tärna potatis i 2 cm stora bitar.
Koka potatis i 11–13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet, och mosa potatis med mjölk, salt och en nypa peppar i kastrullen. Ställ åt sidan under lock.
TIPS: Tillsätt eventuellt en klick smör för ett krämigare mos.
Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.
Blanda nötfärs, ägg, ströbröd, vitlök och salt i en stor skål.
Rulla färsen till köttbullar (4 per person) och placera dem på en tallrik.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek köttbullar i 12–14 min, tills brynta och genomstekta (sänk till medelvärme när de är brynta). Lägg över till en tallrik.
VIKTIGT: Köttbullar är färdiglagade när de inte längre är rosa i mitten.
Skär lök i tunna skivor.
Smält smör i en ny kastrull på medelvärme.
Tillsätt grönkål, salt och en nypa peppar.
Sänk till medellåg värme och tillsätt tranbär. Rör runt i 3–4 min, tills mjuknat.
Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme.
Fräs lök i 3–4 min, tills mjuk.
Tillsätt vatten, lingonsylt, rödvinssås, salt och kycklingbuljong. Lägg köttbullarna i såsen.
Sänk till medellåg värme och sjud i 2–3 min, tills såsen har tjocknat något.
Lägg upp potatismos, köttbullar och sås på tallrikar.
Servera med grönkål.