Skip to main content
Nordafrikansk linsgryta
Nordafrikansk linsgryta

Nordafrikansk linsgryta

med spröda kikärtor och varmt naanbröd

I kväll går den kulinariska resan till Nordafrika, och vi lagar en fantastisk lins- och kikärtsgryta som är perfekt till kyliga vällar. Vi serverar denna värmande rätt med rostat naanbröd, yoghurt och färsk persilja.

Taggar:
Vegetarisk
Allergener:
Mjölk
Selleri
Gluten

Produceras i en anläggning som hanterar ägg, mjölk, fisk, jordnötter, sesamfrö, skaldjur, soja, trädnötter och vete.

Tillagningstid40 minuter
20 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

4 g

Saha-Ras

390 g

Kikärtor

10 g

Ingefärspasta

100 g

Röda linser

390 g

Krossade tomater

4 g

Rökt paprikapulver

75 g

Yoghurt

(Innehåller: Mjölk)

4 g

Buljong

(Innehåller: Selleri)

½ g

Chiliflakes

1 st

Lök

1 st

Morot

60 g

Spenat

1 st

Bladpersilja

2 st

Naanbröd

(Innehåller: Mjölk, Gluten)

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till kikärtor

1 msk

Olja till stekning

½ tsk

Salt till sås

¼ tsk

Socker till sås

4.5 dl

Vatten till sås

Näringsvärden

Energi (kJ)3822 kJ
Energi (kcal)914 kcal
Fett25.6 g
varav mättat5.2 g
Kolhydrater122.9 g
varav socker20.4 g
Kostfiber26.7 g
Protein36.2 g
Salt6.2 g
Potassium276.6 mg
Calcium34.2 mg
Iron0.7 mg

Instruktioner

Rosta kikärtor
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Häll av och skölj kikärtor och torka dem med en kökshanduk.

Placera kikärtor på en plåt med bakplåtspapper och blanda med en generös skvätt olivolja, hälften av rökt paprikapulver, salt och en nypa peppar.

Rosta i ugnen i 10–12 min, eller tills gyllene.

Förbered råvaror
2

Under tiden, riv morot (oskalad) grovt.

Riv lök grovt.

Skölj linser.

Stek grönsaker och linser
3

Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek lök, ingefärspasta och morot i 3–4 min, tills mjuka.

Rör i röda linser, Saha-ras, chiliflakes, buljong och resterande rökt paprikapulver. Sjud i 1 min, tills väldoftande.

TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.

Laga linsgryta
4

Tillsätt krossade tomater, salt, socker och vatten.

Koka upp, sänk till medelvärme och sjud i 20–22 min, eller tills linser har mjuknat och såsen tjocknat.

Smaka av med salt och peppar.

Tillsätt spenat
5

Under tiden, placera naanbröd direkt på ugnsgallret och rosta i 3–4 min, eller tills genomvarma.

Finhacka persilja.

Skölj spenat och tillsätt den till linsgrytan tillsammans med hälften av kikärtorna precis innan servering.

TIPS: Bre en klick smör på naanbröden innan du värmer dem för att göra dem extra mjuka.

Servera
6

Häll upp linsgryta i skålar.

Toppa med resterande kikärtor, en klick yoghurt och färsk persilja.

Halvera naanbröd och servera vid sidan av.