Ikväll blir det lax med ljuvliga italienska smaker! Dröm dig bort till Toscanas böljande kullar med den här fantastiska fisken. Vi steker lax, rostar grönsaker, gör en matig potatissallad med hemlagad pesto och som pricken över i toppar vi med en riktigt krämig sås med smak av soltorkade tomater.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
250 g
Laxfilé
(Innehåller: Fisk)
50 g
Soltorkade tomater
1 st
Vitlöksklyfta
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller: Mjölk)
40 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
400 g
Småpotatis
1 st
Basilika
15 g
Pistagenötter
(Innehåller: Nötter, pistagenötter Kan innehålla spår av: Vete, Gluten, Havre, Sesam, Korn, Jordnötter, Spelt, Råg)
40 g
Rucola
1 st
Zucchini
2 st
Tomat
15 g
Kapris
25 g
Pankoströbröd
(Innehåller: Gluten, Vete)
1 st
Citrusfrukt
1 msk
Olja till panering
¼ tsk
Salt till grönsaker
1 msk
Olja till pesto
¼ tsk
Salt till pesto
½ msk
Olja till stekning
¼ tsk
Salt till fisk
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och sätt åt sidan under lock.
Under tiden, finhacka kapris.
Halvera tomat.
Blanda panko, kapris, olivolja och en nypa peppar i en liten skål.
Lägg tomathalvor på ena halvan av en plåt med bakplåtspapper. Toppa med pankoblandningen och tryck fast den.
Skär zucchini i tunna halvmånar. Lägg dem på den andra halvan av plåten.
Ringla över en skvätt olivolja och krydda med salt och en nypa peppar.
Rosta tomat och zucchini i 15–25 min, tills mjukt och brynt.
TIPS: Använd fler plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, skölj rucola.
Finhacka basilika.
Halvera citrusfrukt.
Finhacka pistagenötter.
Blanda olivolja, basilika, pistagenötter, hälften av den finrivna osten, en skvätt citrusfruktsaft, salt och en nypa peppar i en liten skål. Ställ åt sidan.
Finhacka soltorkade tomater. Finhacka eller pressa vitlök.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Torka av lax med hushållspapper och krydda med salt.
Stek med skinnsidan ner i 3–4 min. Vänd laxen och stek i ytterligare 3–5 min, eller tills gyllene och genomstekt. Lägg laxen på en tallrik och ställ åt sidan.
TIPS: Laxen är färdiglagad när köttet är ogenomskinligt i mitten.
Ställ tillbaka stekpannan på medelvärme (utan att torka ur den).
Tillsätt vitlök och soltorkade tomater. Fräs i 30 sek, tills väldoftande.
Tillsätt matlagningsgrädde, resten av osten och rör om.
Koka såsen 1–2 min, tills genomvarm.
Blanda basilikapesto, zucchini, rucola och potatis precis innan servering.
Lägg upp lax, potatissallad och tomat på tallrikar.
Toppa laxen med sås.