Kvällens kulinariska upplevelse är inspirerad av Medelhavets läckra smaker och passar hela familjen. Vi bryner örtmarinerad fläskkotlett och ugnsrostar samtidigt pommes som får smak av citronpeppar och toppas med riven ost. Köttet får sällskap av en smakrik citronsås med basilika, vitlök och smör. Ricotta får en luftig och härlig konsistens av att vispas tillsammans med olivolja och mjölk och ostens syrlighet passar perfekt ihop med söta, ugnsrostade tomater med balsamvinäger.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
1 st
Citron
2 st
Tomat
500 g
Potatis
½ st
Vitlöksklyfta
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller: Sulfiter)
1 st
Basilika
20 g
Finriven ost
(Innehåller: Mjölk, Ägg)
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller: Selleri)
100 g
Ricotta
(Innehåller: Mjölk)
2 g
Citronpeppar
250 g
Fläskkotlett, örtmarinerad
2 st
Rödbeta
½ tsk
Salt till potatis
½ dl
Vatten till sås
½ msk
Olja till ricotta
1 msk
Mjölk till ricotta
¼ tsk
Salt till ricotta
1 tsk
Socker till tomat
¼ tsk
Salt till kött
½ msk
Olja till stekning
1 msk
Smör till sås
Värm ugnen till 240 °C/220 °C (varmluft).
Skär potatis och rödbeta (oskalade) i 1 cm tunna pommes och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
Blanda med en skvätt olivolja, salt och citronpeppar.
Rosta i ugnen i 25–35 min, eller tills gyllene och mjuka.
TIPS: Använd flera plåtar om det blir för trångt.
Under tiden, grovhacka tomat.
Halvera citron.
Grovhacka basilikablad.
Finhacka eller pressa vitlök.
Blanda citronsaft, vatten, grönsaksbuljong, basilika och vitlök i en liten skål och ställ åt sidan.
Blanda ricotta, olivolja, mjölk, salt och en nypa peppar i en medelstor skål. Vispa ricotta tills slät och ställ åt sidan.
Placera tomat på en ny plåt med bakplåtspapper när det återstår 20 min av rotfrukternas tillagningstid. Blanda med balsamvinäger och socker.
Rosta i ugnen i 15–20 min, tills mjuk.
Krydda kött med salt när det återstår 10 min av rotfrukternas och tomatens tillagningstid.
Hetta upp olivolja i en stor stekpanna på hög värme.
Stek kött i 3–4 min på ena sidan, eller tills gyllene.
Vänd och tillsätt citronsås och smör.
Stek i ytterligare 3–4 min, eller tills genomstekt.
TIPS: Köttet är färdiglagat när det är utan inslag av rosa.
Vänd pommes med finriven ost precis innan servering.
Lägg upp pommes och kött på tallrikar.
Lägg upp en klick ricotta på tallrikarna och bre ut den med baksidan av en sked.
Toppa ricotta med rostade tomater.
Servera med citronsås.