Krämig kycklingfrikassé
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Krämig kycklingfrikassé

Krämig kycklingfrikassé

med haricots verts och smörslungad potatis

Dagens middag blir en krämig kycklinggryta – eller ”frikassé”, om man vill slänga sig med franska kökstermer – som serveras med kokt, smörslungad potatis. Vi börjar med att ugnssteka kycklingen och river den sedan i mindre bitar med två gafflar innan den får puttra i en sås på matlagningsgrädde, lök, buljong, smör och dill. Vi serverar rätten med stekt morot och haricots verts och garnerar med färsk gräslök.

Taggar:
Snabb
Allergener:
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid25 minuter
25 minuter
NivåLätt

Ingredienser

Antal portioner

4 g

Vitlöksflörter

1 st

Citron

300 g

Kycklingbröstfilé

150 ml

Matlagningsgrädde

(Innehåller Mjölk)

400 g

Småpotatis

8 g

Kycklingbuljong

1 portionspåse

Dill

1 st

Lök

75 g

Haricots verts

1 st

Morot

1 portionspåse

Gräslök

Ingår inte i din leverans

¼ tsk

Salt till kött

¼ tsk

Salt till grönsaker

½ msk

Olja till sås

1 msk

Smör till sås

½ dl

Vatten till sås

1 msk

Smör till potatis

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3271 kJ
Energi (kcal)782 kcal
Fett44.6 g
varav mättat26.8 g
Kolhydrater51.7 g
varav socker14.3 g
Protein43.4 g
Salt4.1 g

Instruktioner

Ugnsstek kyckling
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.

Lägg över kyckling på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt och Vitlöksflörter. Stek i ugnen i 17–19 min, eller tills genomstekt.

Riv färdig kyckling i mindre bitar med två gafflar.

VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.

Koka potatis
2

Under tiden, koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar. Sätt åt sidan under lock.

Förbered topping
3

Grovhacka lök.

Finhacka dill och gräslök separat.

Skär citron i klyftor.

Stek grönsaker
4

Skär morot (oskalad) i tunna skivor på diagonalen.

Ansa och skär haricots verts i 2 cm stora bitar.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek morot, haricots verts och salt i 2–3 min.

Lägg över i en skål och täck för att hålla varm.

Laga sås
5

Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme. Stek lök och en nypa salt i 2–3 min, eller tills mjuk.

Tillsätt matlagningsgrädde, dill, kycklingbuljong, smör, vatten och en nypa salt. Sjud i 3–4 min, eller tills tjocknat.

Vänd ner kyckling med sky från ugnsformen i såsen. Smaka av med citronsaft.

Vänd potatis med smör precis innan servering.

TIPS: Smaka av såsen flera gånger för att den är kryddad så som du föredrar.

TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om såsen verkar för tjock.

Servera
6

Lägg upp kycklingfrikassé, grönsaker och potatis på tallrikar.

Toppa med gräslök och en nypa peppar.