Dagens middag blir en krämig kycklinggryta – eller ”frikassé”, om man vill slänga sig med franska kökstermer – som serveras med kokt, smörslungad potatis. Vi börjar med att ugnssteka kycklingen och river den sedan i mindre bitar med två gafflar innan den får puttra i en sås på matlagningsgrädde, lök, buljong, smör och dill. Vi serverar rätten med stekt morot och haricots verts och garnerar med färsk gräslök.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Vitlöksflörter
1 st
Citron
300 g
Kycklingbröstfilé
150 ml
Matlagningsgrädde
(Innehåller Mjölk)
400 g
Småpotatis
8 g
Kycklingbuljong
1 portionspåse
Dill
1 st
Lök
75 g
Haricots verts
1 st
Morot
1 portionspåse
Gräslök
¼ tsk
Salt till kött
¼ tsk
Salt till grönsaker
½ msk
Olja till sås
1 msk
Smör till sås
½ dl
Vatten till sås
1 msk
Smör till potatis
Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).
Koka upp en medelstor kastrull med saltat vatten.
Lägg över kyckling på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med salt och Vitlöksflörter. Stek i ugnen i 17–19 min, eller tills genomstekt.
Riv färdig kyckling i mindre bitar med två gafflar.
VIKTIGT: 1) Tvätta händer och köksredskap noggrant efter hantering av rå kyckling. 2) Den är färdiglagad när köttet inte längre är rosa i mitten.
Under tiden, koka potatis i 12–15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.
Häll av vattnet och krydda potatis med en nypa salt och peppar. Sätt åt sidan under lock.
Grovhacka lök.
Finhacka dill och gräslök separat.
Skär citron i klyftor.
Skär morot (oskalad) i tunna skivor på diagonalen.
Ansa och skär haricots verts i 2 cm stora bitar.
Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.
Stek morot, haricots verts och salt i 2–3 min.
Lägg över i en skål och täck för att hålla varm.
Hetta upp olivolja i samma stekpanna på medelhög värme. Stek lök och en nypa salt i 2–3 min, eller tills mjuk.
Tillsätt matlagningsgrädde, dill, kycklingbuljong, smör, vatten och en nypa salt. Sjud i 3–4 min, eller tills tjocknat.
Vänd ner kyckling med sky från ugnsformen i såsen. Smaka av med citronsaft.
Vänd potatis med smör precis innan servering.
TIPS: Smaka av såsen flera gånger för att den är kryddad så som du föredrar.
TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om såsen verkar för tjock.
Lägg upp kycklingfrikassé, grönsaker och potatis på tallrikar.
Toppa med gräslök och en nypa peppar.