Köttbullar och potatismos
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Köttbullar och potatismos

Köttbullar och potatismos

med brunsås och picklad gurka

Härlig mysmat som kommer att slukas av hela familjen. Supersaftiga, krispiga köttbullar med silkeslent potatismos. De sötsura gurkorna skapar perfekt balans och den ljuvliga gräddsåsen fulländar denna fantastiska måltid.

Taggar:
Barnvänlig
Allergener:
Sulfiter
Gluten
Vete
Mjölk

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
30 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Gurka

1 portionspåse

Dill

12 ml

Vitvinsvinäger

(Innehåller Sulfiter)

500 g

Bakpotatis

250 g

Blandfärs

25 g

Ströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

1 st

Morot

½ st

Lök

100 g

Brunsås

(Innehåller Mjölk)

4 g

Vitlöksflörter

Ingår inte i din leverans

½ tsk

Salt (steg 1)

3 msk

Mjölk (steg 1)

½ tsk

Socker (steg 2)

1 st

Ägg (steg 3)

1 msk

Olivolja (steg 3)

½ tsk

Salt (steg 3)

½ dl

Vatten (steg 5)

1 msk

Vatten* (steg 2)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)3152 kJ
Energi (kcal)753 kcal
Fett38.6 g
varav mättat14.6 g
Kolhydrater68.3 g
varav socker13.6 g
Protein33.7 g
Salt5.2 g

Köksredskap

Stekpanna
Kastrull

Instruktioner

Mosa potatis
1

Koka upp saltat vatten i en medelstor kastrull. 

Skala och skär potatis i 2 cm stora bitar. 

Koka potatis i 11-13 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv.

Häll av vattnet och mosa potatis tillsammans med mjölk [3 msk | 6 msk], salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar.  Sätt lock på för att hålla på värmen. 

TIPS: Tillsätt eventuellt en klick smör för att göra moset extra krämigt.

Pickla gurka
2

Skär gurka i tunna halvmånar.

Finhacka dill.

Placera vitvinsvinäger, socker [1/2 tsk | 1 tsk], vatten [1 msk | 2 msk] och en nypa salt i en skål. Rör i gurka och dill i lagen och sätt åt sidan tills servering. 

Häll av lagen innan servering. 

Stek köttbullar
3

Blanda blandfärs, Vitlöksflörter, ägg [1 st | 2 st], ströbröd och salt [1/2 tsk | 1 tsk] i en stor skål. 

Med fuktiga händer, rulla färsen till köttbullar (5 per person). Placera dem på en tallrik.

Hetta upp olivolja [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullar, vänd dem regelbundet, i 10-12 min, eller tills brynta och genomstekta. Sänk till medelvärme när de är brynta. Ställ åt sidan på en tallrik.

VIKTIGT: Köttbullarna är färdiglagade när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.

Förbered grönsaker
4

Under tiden, finhacka morot (oskalad).

Halvera lök och skär den [1/2 st, 2P] i tunna skivor.

Finhacka (eller pressa) vitlök.

Koka sås
5

Tillsätt morot, lök och vitlök i stekpannan, och fräs i 2-3 min, eller tills mjuknat och väldoftande. 

Tillsätt brunsås, vatten [1/2 dl | 1 dl] och salt [1/4 tsk | 1/2 tsk], och sjud i 2-3 min.

Tillsätt köttbullar och låt dem värmas upp.

TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om såsen blir för tjock.

Servera
6

Lägg upp potatismos, köttbullar och picklad gurka på tallrikar.

Ringla över sås.