Härlig mysmat som kommer att slukas av hela familjen. Supersaftiga, krispiga köttbullar med silkeslent potatismos. De sötsura gurkorna skapar perfekt balans och den ljuvliga gräddsåsen fulländar denna fantastiska måltid.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
4 g
Vitlöksflörter
250 g
Nötfärs
500 g
King Edward potatis
200 ml
Matlagningsgrädde
(Innehållermjölk)1 st
Gurka
25 ml
Vitvinsvinäger
(Innehållersulfiter)1 st
Vitlöksklyfta
1 portionspåse
Dill
30 g
Panko ströbröd
(Innehållergluten)4 g
Köttbuljong
1 st
Lök
1 st
Morot
1 msk
Smör* (steg 1)
1 st
Ägg* (steg 3)
2 msk
Mjölk* (steg 1)
½ tsk
Salt* (steg 2)
2 tsk
Socker* (steg 2)
3 msk
Vatten* (steg 2)
Koka upp lättsaltat vatten* i en medelstor kastrull. Skala potatis och skär i 2 cm stora bitar. Koka potatis i 10-15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vatten* och lägg potatis tillbaka i kastrullen. Mosa med smör* [1 msk | 2 msk], mjölk* [2 msk | 4 msk] och en generös nypa salt*. Sätt lock på för att hålla på värmen.
Skär gurka i tunna halvmånar. Finhacka dill. Blanda vatten* [3 msk | 6 msk], vitvinsvinäger, socker*[2 tsk | 4 tsk], salt* [1/2 tsk | 1 tsk] och hälften av dillen i en skål. Tillsätt gurka, rör om och ställ åt sidan.
Blanda nötfärs, Vitlöksflörter, ägg* [1 st | 2 st], panko och en nypa salt* i en stor skål. Rulla 1 msk av färsen till en köttbulle, placera den på en tallrik och fortsätt med resten av färsen - ca 5 per person. Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullar i 10-12 min, eller tills de är genomstekta och har fin stekyta. VIKTIGT: Köttbullarna är färdiglagade när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.
Finhacka morot (oskalad). Skiva lök [1/2 st, 2P] tunt. Finhacka (eller pressa) vitlök.
Ta köttbullarna av värmen och sätt åt sidan. Tillsätt en skvätt olivolja*, morot, lök och vitlök i stekpannan, och fräs i 2-3 min. Tillsätt matlagningsgrädde och köttbuljong och sjud i 2-3 min. Smaksätt med salt* och peppar*. Tillsätt köttbullarna och låt dem värmas upp. Häll av lagen från gurkan.
Lägg upp potatismos, köttbullar, picklad gurka och sås på tallrikar. Garnera med resterande dill.