topBanner
Köttbullar med potatismos

Köttbullar med potatismos

gräddsås och picklad gurka

Härlig mysmat som kommer att slukas av hela familjen. Supersaftiga, krispiga köttbullar med silkeslent potatismos. De sötsura gurkorna skapar perfekt balans och den ljuvliga gräddsåsen fulländar denna fantastiska måltid.

Taggar:Barnvänlig
Allergener:glutenmjölkägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener.

Tillagningstid40 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

500 g

King Edward potatis

250 g

Nötfärs

30 g

Panko ströbröd

(Innehållergluten)

1 st

Morot

½ st

Lök

1 st

Vitlöksklyfta

1 st

Gurka

1 påse

Dill

25 ml

Vitvinsvinäger

4 g

Köttbuljong

200 ml

Matlagningsgrädde

(Innehållermjölk)

4 g

Vitlöksflörter

Ingår inte i din leverans

20 g

Smör*

(Innehållermjölk)

2 msk

Mjölk*

(Innehållermjölk)

1 st

Ägg*

(Innehållerägg)

3 msk

Vatten*

½ tsk

Salt*

2 tsk

Socker*

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)3463 kJ
Energi (kcal)828 kcal
Fett41 g
varav mättat22 g
Kolhydrater74 g
varav socker30 g
Protein40 g
Salt3 g
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
download icondownload icon
1

Koka upp lättsaltat vatten i en medelstor kastrull. Skala potatis och skär i 2 cm stora bitar. Koka potatis i 10-15 min, eller tills de enkelt kan delas med en kniv. Häll av vatten och lägg potatis tillbaka i kastrullen. Mosa med smör, mjölk och en generös nypa salt*. Sätt lock på för att hålla på värmen.

2

Skär gurka i tunna halvmånar. Finhacka dill. Blanda vatten (se ingredienslistan), vitvinsvinäger, socker, salt* och hälften av dillen i en skål. Tillsätt gurka, rör om och ställ åt sidan.

3

Blanda nötfärs, Vitlöksflörter, ägg, panko och en nypa salt i en stor skål. Rulla 1 msk av färsen till en köttbulle, placera den på en tallrik och fortsätt med resten av färsen - ca 5 per person. Hetta upp en skvätt olivolja* i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullar i 10-12 min, eller tills de är genomstekta och har fin stekyta. VIKTIGT: Köttbullarna är färdiglagade när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.

4

Finhacka morot (oskalad). Skiva lök [1/2 st, 2 pers] tunt. Finhacka (eller pressa) vitlök.

5

Ta köttbullarna av värmen och sätt åt sidan. Tillsätt en skvätt olivolja, morot, lök och vitlök i stekpannan, och fräs i 2-3 min. Tillsätt matlagningsgrädde och köttbuljong och sjud i 2-3 min. Smaksätt med salt och peppar*. Tillsätt köttbullarna och låt dem värmas upp. Häll av lagen från gurkan.

6

Lägg upp potatismos, köttbullar, picklad gurka och sås på tallrikar. Garnera med resterande dill.