HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconKöttbullar Med Potatismos
topBanner
Köttbullar med potatismos

Köttbullar med potatismos

löksås och picklad gurka

Barnvänlig

Låt de minsta finslipa sin finmotorik med att rulla perfekt runda köttbullar och lägg en välsmakande grund för köttbullsrullningsmästerskapen 2028. Tillsammans med krämigt potatismos och picklad gurka kommer lönen efter träningspasset att vara värt mödan. Grädden på moset? Löksås med morot och tranbär.

Allergener:sulfiterglutenmjölksenapägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid45 minuter
35 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

25 ml

King Edward potatis

30 g

Morot

4 g

Gurka

12.5 g

Dill

1.33 msk

Lök

1 st

Vitlöksklyfta

2 msk

Vitvinsvinäger

(Innehållersulfiter)

3 msk

Nötfärs

Panko ströbröd

(Innehållergluten)

Köttbuljong

Gräddfil

(Innehållermjölk)

Senap

(Innehållersenap)

Ingår inte i din leverans

Smör*

(Innehållermjölk)

Ägg*

(Innehållerägg)

Mjölk*

(Innehållermjölk)

Vatten*

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kJ)800.5483 kJ
Energi (kcal)191.3356 kcal
Fett12.1125 g
varav mättat6.5 g
Kolhydrater13.41 g
varav socker2 g
Protein6.0665 g
Salt1.1 g
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Koka upp vatten* i en medelstor kastrull.Skala potatis och skär i 2 cm stora bitar. Skär morot i tunna halvmånar. Koka potatisbitarna 10-15 min, eller tills de är mjuka. När det återstår ca 5 min av koktiden, sätt en sil eller ånginsats ovanpå kastrullen, lägg i morotsbitarna och sätt på ett lock så att de ångas tills de har mjuknat.

2

Häll av potatisen och lägg tillbaka i kastrullen. Tillsätt smör*, mjölk* och salt* [1/4 tsk, 2 pers | 1/2 tsk, 4 pers] och mosa till ett slätt mos. Sätt på ett lock så att potatismoset håller värmen.

3

Riv gurka i långa remsor med hjälp av en grönsaksskalare. Finhacka dill och vitlök. Skär lök i tunna skivor. Blanda vatten* (se ingredienslistan), vitvinsvinäger, en nypa dill, socker* och salt* i en skål. Tillsätt gurkremsorna, rör om och ställ åt sidan tills servering.

4

Blanda nötfärs, panko, ägg*, salt* [1/4 tsk, 2 pers | 1/2 tsk, 4 pers] och en generös nypa peppar* i en bunke. Rulla färsen till köttbullar, ta ca 1 msk till varje köttbulle. Det blir ca 5 köttbullar/ person. Hetta upp en skvätt olivolja* i en stekpanna på medelhög värme. Stek köttbullarna i 4-5 min tills de fått fin yta och är genomstekta. Lägg sedan över dem på en tallrik. VIKTIGT: Köttbullarna är färdiglagade när köttet inte längre är rosa.

5

Hetta upp en ny skvätt olivolja* i stekpannan på medelvärme. Fräs lök i 2-3 min. Tillsätt vitlök och senap [1/2 paket, 2 pers] och fräs ytterligare ca 1 min. Rör ner gräddfil och köttbuljong och tillsätt köttbullarna igen. Låt sjuda i 2-3 min tills såsen tjocknat något. Ta av stekpannan från värmen och rör ner hälften av dillen. Krydda med salt* och peppar* efter smak.

6

Fördela potatismos, morötter, köttbullar och löksås mellan era tallrikar. Toppa med picklad gurka och garnera med den återstående dillen.