Denna koreanska nationalrätt har utvecklats och förfinats under 1000 år. Vanliga människor åt bibimbap på nyårskvällen för att bli av med rester inför det nya året - lösningen var helt enkelt att lägga alltsammans i en skål och blanda. Vi behöver dock inget nyår för att ha en anledning till att laga bibimbap. Vår version stoltserar med köttfärs marinerad i vitlök och ingefära, som tillsammans med jasminriset förhöjer smaken på grönsakerna.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
150
Jasminris
25
Sojasås
(Innehåller Vete, Soja, Gluten)
250
Nötfärs
200
Champinjoner
1
Salladslök
2
Morot
1
Ingefära
2
Vitlöksklyfta
12.5
Vitvinsvinäger
(Innehåller Sulfiter)
10
Sriracha
1
Pak choi
3
Vatten (steg 1)
½
Salt (steg 1)
½
Olivolja (steg 5)
1
Ketchup (steg 3)
Koka upp en medelstor kastrull med vatten [3 dl | 6 dl].
Rör i ris och salt [1/2 tsk | 1 tsk], sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av från värme och låt vila under lock i 10 min tills riset är mjukt och vattnet har absorberats.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte!
Skär svamp och salladslök i tunna skivor.
Riv morot i långa band med en potatisskalare.
Grovhacka pak choi.
Finriv ingefära och pressa vitlök.
Blanda salladslök med vitvinsvinäger [1/2 paket, 2P] och en nypa salt i en skål. Ställ åt sidan.
Blanda ketchup [1 msk | 2 msk], sojasås och sriracha [1/2 paket, 2P] i ytterligare en skål.
TIPS: Srirachan är stark, så tillsätt försiktigt efter smak!
Hetta upp en skvätt olivolja i en stekpanna på medelhög värme.
Stek morot och svamp i 3-5 min, eller tills mjuka.
Tillsätt pak choi, vitlök och ingefära [2 tsk | 4 tsk]. Stek i 1 min.
Krydda med salt och peppar, lägg över till en skål och täck över.
Hetta upp olivolja [1/2 msk | 1 msk] i stekpannan på medelhög värme.
Tillsätt nötfärs, salt och peppar. Stek i 4-5 min, eller tills brynt.
Ta stekpannan av värme och tillsätt grönsakerna och srirachasåsen. Rör om tills uppvärmt, och smaka av med salt och peppar.
VIKTIGT: Köttfärsen är färdiglagad när köttet är genomstekt och utan inslag av rosa.
Häll av lagen från salladslöken.
Fördela ris i djupa skålar.
Toppa med köttfärs, grönsaker och picklad salladslök.