Donburi är en japansk rätt som helt enkelt betyder ”ris i en skål” och består av ris som toppas med olika typer av kött eller grönsaker. I denna snabba version har vi valt att använda räkor som vi panerar i panko och vår egen kryddblandning Ginger Ninja och steker gyllene och spröda. Vi toppar räkorna med asiatisk dressing och srirachamajonnäs och serverar dem och riset med en fräsch mangosallad med pak choi, lime och chiliflakes.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
½ g
Chiliflakes
1 st
Lime
5 g
Ginger Ninja
(Innehåller Senap, Ägg)
½ st
Mango
150 g
Jasminris
1 st
Pak choi
20 g
Asiatisk dressing
150 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur)
50 g
Pankoströbröd
(Innehåller Gluten, Vete)
50 g
Vegansk srirachamajonnäs
3 dl
Vatten till ris
½ tsk
Salt till ris
¼ tsk
Salt till grönsaker
½ msk
Olja till grönsaker
1 msk
Mjöl till panering
¼ tsk
Salt till panering
½
Ägg till panering
Koka upp en medelstor kastrull med vatten.
Rör i ris och salt, sänk till medellåg värme och sjud under lock i 12 min.
Ta av kastrullen från värme och låt vila under lock i 10 min.
TIPS: Riset ska ångkoka, så tjuvkika inte.
Under tiden, grovhacka pak choi.
Halvera lime.
Skala och skär mango i två delar längs med kärnan i mitten. Tärna i 2 cm stora bitar.
Blanda pak choi, chiliflakes, mango, limesaft, salt och olivolja i en stor skål. Ställ åt sidan.
TIPS: Skippa chili eller använd mindre om du inte tycker om stark mat.
Torka av räkor med hushållspapper och placera dem i en medelstor skål.
Blanda med mjöl, Ginger Ninja, salt och en generös nypa peppar.
Vispa ägg i en separat liten skål och vänd sen ner det i skålen med räkor.
TIPS: Använd halva det vispade ägget till 2P.
Hetta upp en stor stekpanna på medelhög värme och tillsätt olivolja så det täcker pannan.
Tillsätt panko till skålen med räkor och vänd runt tills räkor är täckta precis innan stekning.
Stek räkor i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta. Vänd dem försiktigt.
TIPS: 1) Om panko ramlar av under stekningen kan du strö det över räkorna innan servering. 2)Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.
Lägg upp ris, räkor och mangosallad på tallrikar.
Toppa räkor med asiatisk dressing och srirachamajonnäs.