Skip to main content
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Italiensk räkrisotto

Italiensk räkrisotto

med ugnsrostade körsbärstomater och basilika

Räkrisotto är en smakrik, mättande och lättlagad vardagsmiddag. Risotton bakar du i ugnen och tillsätter ingredienser under tiden som riset bakas färdigt. Körsbärstomater, spenat, hårdost, basilika... Låter det gott? Då är det bäst att du skyndar dig att provsmaka!

Taggar:
Under 650 kcal
Laga mig först
Allergener:
Schwefeldioxide und Sulfite
Crustaceans
Celery
Milk
Egg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

12 ml

Balsamvinäger

1 st

Vitlöksklyfta

150 g

Risottoris

150 g

Räkor

125 g

Körsbärstomater

60 g

Spenat

1 st

Citron

4 g

Grönsaksbuljong

1 portionspåse

Basilika

40 g

Finriven ost

4 g

Vitlöksflörter

1 st

Lök

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör (steg 1)

6 dl

Vatten (steg 2)

1 tsk

Socker (steg 3)

1 msk

Smör (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kJ)2400 kJ
Energi (kcal)574 kcal
Fett19.5 g
varav mättat12.1 g
Kolhydrater71.6 g
varav socker8.3 g
Kostfiber5.2 g
Protein23.4 g
Kolesterol78 mg
Salt3.4 g
Potassium42.8 mg
Calcium20.4 mg
Iron0.2 mg

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

Fräs ris
1

Värm ugnen till 220 °C/200 °C (varmluft).

Finhacka lök.

Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Fräs lök i 1–2 min.

Tillsätt risottoris och fräs tills det är lätt genomskinligt, 1–2 min. 

Koka ris
2

Rör i vatten [6 dl | 12 dl], Vitlöksflörter och grönsaksbuljong med riset i stekpannan och koka upp. Sänk till medelvärme.

Låt riset sjuda i 18–22 min, eller tills buljongen har absorberats och riset är "al dente". Rör om då och då.

TIPS: "Al dente" betyder att riset är genomkokt, men att det fortfarande har tuggmotstånd. 

Rosta körsbärstomater
3

Under tiden, halvera körsbärstomater och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda dem med balsamvinäger, olivolja, socker [1 tsk | 2 tsk], en nypa salt och peppar.

Rosta i ugnen i 15–18 min, tills mjuka.

Stek räkor
4

Skölj spenat. Grovhacka basilikablad. Skär citron i klyftor. Finhacka eller pressa vitlök.

Krydda räkor med en nypa salt.

Hetta upp en skvätt olivolja i en ny stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 5 min av risets tillagningstid.

Stek räkor, en skvätt citronsaft och vitlök i 1–2 min per sida, eller tills gyllene och genomstekta.

TIPS: Räkorna är färdiga när de är rosa utanpå och ogenomskinliga i mitten.

Blanda risotto
5

Ta av stekpannan från värme när riset är färdigkokt. Rör i spenat, körsbärstomater, riven ost, en generös skvätt citronsaft, basilika och smör [1 msk | 2 msk].

Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar.

TIPS: Tillsätt en skvätt vatten om risotton verkar torr.

Servera
6

Lägg upp risotto i skålar.

Toppa med räkor.

Servera med resterande citronklyftor för att pressa över rätten.