topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Italiensk räkrisotto

Italiensk räkrisotto

med ugnsrostade körsbärstomater och basilika

Räkrisotto är en smakrik, mättande och lättlagad vardagsmiddag. Risotton bakar du i ugnen och tillsätter ingredienser under tiden som riset bakas färdigt. Körsbärstomater, spenat, hårdost, basilika... Låter det gott? Så är det bäst att du skyndar dig att provsmaka!

Taggar:
Under 650 kcal
Allergener:
Sulfiter
Kräftdjur
Selleri
Mjölk
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
SvårighetsgradMedel

Ingredienser

Antal portioner

12 ml

Balsamvinäger

(Innehåller Sulfiter)

1 st

Schalottenlök

2 st

Vitlöksklyfta

150 g

Risottoris

150 g

Räkor

(Innehåller Kräftdjur, Sulfiter Kan innehålla Mjölk, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Sesam, Fisk, Blötdjur)

125 g

Körsbärstomater

60 g

Spenat

(Kan innehålla Selleri)

1 st

Citron

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehåller Selleri)

1 portionspåse

Basilika

40 g

Finriven ost

(Innehåller Mjölk, Ägg)

4 g

Vitlöksflörter

Ingår inte i din leverans

1 msk

Smör (steg 1)

6 dl

Vatten (steg 2)

1 tsk

Socker (steg 3)

1 msk

Smör (steg 5)

¼ tsk

Salt (steg 5)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)584 kcal
Energi (kJ)2443 kJ
Fett19.9 g
varav mättat12.3 g
Kolhydrater68.2 g
varav socker8.2 g
Protein28 g
Salt3 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna

Instruktioner

Fräs ris
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft.

Finhacka schalottenlök och vitlök.

Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.

Fräs schalottenlök och hälften av vitlöken under omrörning i 1-2 min.

Tillsätt risottoris och fräs tills det är lätt genomskinligt, 1-2 min.

Koka ris
2

Rör i vatten [6 dl | 12 dl], Vitlöksflörter och grönsaksbuljong till stekpannan och koka upp. Sänk till medelvärme.

Låt riset sjuda i 18-22 min, eller tills buljongen har absorberats, rör om då och då.

TIPS: ‘Al dente’ betyder att ris är genomkokt, men att det fortfarande har tuggmotstånd. 

Baka körsbärstomater
3

Halvera körsbärstomater och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda dem med balsamvinäger, olivolja, socker [1 tsk | 2 tsk], en nypa salt och peppar.

Baka i ugnen i 15-18 min, tills mjuka.

Stek räkor
4

Skölj spenat. Grovhacka basilika (inklusive stjälk). Skär citron i klyftor.

Hetta upp en skvätt olivolja i en ny stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 5 min av risets tillagningstid.

Stek räkor, en skvätt citronjuice och resterande vitlök i 1-2 min per sida. Krydda med salt och peppar.

Blanda risotto
5

Blanda färdigt ris med spenat, körsbärstomater, riven ost, en generös skvätt citronjuice, basilika (spara lite till garnering) och smör [1 msk | 2 msk].

Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar. Tillsätt en skvätt vatten om den verkar torr.

TIPS: Det är viktigt att krydda, så smaksätt med salt och peppar och smaka igen.

Servera
6

Lägg upp risotto i skålar.

Toppa med räkor och resterande basilika.

Servera med resterande citronklyftor.