
Italiensk räkrisotto
med ugnsrostade körsbärstomater och basilika
Räkrisotto är en smakrik, mättande och lättlagad vardagsmiddag. Risotton bakar du i ugnen och tillsätter ingredienser under tiden som riset bakas färdigt. Körsbärstomater, spenat, hårdost, basilika... Låter det gott? Så är det bäst att du skyndar dig att provsmaka.
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
Ingredienser
12 ml
Balsamvinäger
(Innehåller Sulfiter)
1 st
Schalottenlök
2 st
Vitlöksklyfta
150 g
Risottoris
150 g
Räkor
(Innehåller Kräftdjur, Sulfiter Kan innehålla Mjölk, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Sesam, Fisk, Blötdjur)
125 g
Körsbärstomater
60 g
Spenat
(Kan innehålla Selleri)
1 st
Citron
4 g
Grönsaksbuljong
(Innehåller Selleri)
1 portionspåse
Basilika
40 g
Finriven ost
(Innehåller Mjölk, Ägg)
4 g
Vitlöksflörter
Ingår inte i din leverans
1 msk
Smör (steg 1)
6 dl
Vatten (steg 2)
1 tsk
Socker (steg 3)
1 msk
Smör (steg 5)
¼ tsk
Salt (steg 5)
Köksredskap
Instruktioner
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft.
Finhacka schalottenlök och vitlök.
Hetta upp smör [1 msk | 2 msk] i en stor stekpanna på medelhög värme.
Fräs schalottenlök och hälften av vitlöken under omrörning i 1-2 min.
Tillsätt risottoris och fräs tills riset är lätt genomskinligt, 1-2 min.
Rör i vatten [6 dl | 12 dl], Vitlöksflörter och grönsaksbuljong till stekpannan och koka upp. Sänk till medelvärme.
Låt riset sjuda i 18-22 min, eller tills buljongen har absorberats, rör om då och då.
TIPS: ‘Al dente’ betyder att ris är genomkokt, men att det fortfarande har tuggmotstånd.
Halvera körsbärstomater och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda dem med balsamvinäger, olivolja, socker [1 tsk | 2 tsk], en nypa salt och peppar.
Baka i ugnen i 15-18 min, tills mjuka.
Skölj spenat.
Grovhacka basilika (inklusive stjälk).
Skär citron i klyftor.
Hetta upp en skvätt olivolja i en ny stor stekpanna på medelhög värme när det återstår 5 min av risottons tillagningstid.
Stek räkor, en skvätt citronjuice och resterande vitlök i 1-2 min per sida. Krydda med salt och peppar.
Blanda färdigt ris med spenat, körsbärstomater, riven ost, en generös skvätt citronjuice, basilika (spara lite till garnering) och smör [1 msk | 2 msk].
Krydda med salt [1/4 tsk | 1/2 tsk] och peppar. Tillsätt en skvätt vatten om den verkar torr.
TIPS: Det är viktigt att krydda, så smaksätt med salt och peppar och smaka igen.
Lägg upp risotto i skålar.
Toppa med räkor och resterande basilika.
Servera med resterande citronklyftor.