Skip to main content
Italiensk räkrisotto

Italiensk räkrisotto

med ugnsrostade körsbärstomater och basilika

Räkrisotto är en smakrik, mättande och lättlagad vardagsmiddag. Risotton bakar du i ugnen och tillsätter ingredienser under tiden som riset bakas färdigt. Körsbärstomater, spenat, hårdost, basilika... Låter det gott? Så är det bäst att du skyndar dig att provsmaka :)

Taggar:
Under 650 kcal
Allergener:
Kräftdjur
Sulfiter
Mjölk
Ägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
NivåMedel

Ingredienser

Antal portioner

15

Balsamvinäger

1

Schalottenlök

2

Vitlöksklyfta

150

Risottoris

150

Räkor

(Innehåller: Kräftdjur, Sulfiter Kan innehålla spår av: Mjölk, Ägg, Senap, Soja, Gluten, Sesam, Fisk, Blötdjur)

125

Körsbärstomater

60

Spenat

(Kan innehålla spår av: Selleri)

1

Ekologisk citron

4

Grönsaksbuljong

1

Basilika

40

Finriven ost

(Innehåller: Mjölk, Ägg)

4

Vitlöksflörter

½

Röd chili

Ingår inte i din leverans

5

Vatten (steg 2)

1

Smör (steg 1)

Socker (steg 3)

1

Smör (steg 5)

Näringsvärden

Energi (kcal)576 kcal
Energi (kJ)2408 kJ
Fett19.9 g
varav mättat12.3 g
Kolhydrater65.8 g
varav socker4.8 g
Protein28.1 g
Salt2.3 g

Köksredskap

Stekpanna
Rivjärn
Ugnsform

Instruktioner

Förbered risotto
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Finhacka schalottenlök. Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp en skvätt olivolja* och smör* [1 msk | 2 msk] i en medelstor stekpanna på medelhög värme. Fräs schalottenlök och hälften av vitlöken i 2-3 min. Tillsätt risottoris, blanda väl och fräs tills riset är lätt genomskinligt, 1-2 min.

Baka risotto
2

Tillsätt vatten* [5 dl | 10 dl], Vitlöksflörter och grönsaksbuljong till stekpannan. Koka upp, och ta sen av från värme. För över risotto försiktigt till en ugnsform. Täck med folie och baka tills vätskan är absorberad och riset är ‘al dente’, 18-22 min. TIPS: 'Al dente' betyder att riset är genomkokt, men fortfarande har tuggmotstånd.

Baka körsbärstomater
3

Halvera körsbärstomater och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda dem med balsamvinäger, olivolja* och en nypa socker*, salt* och peppar*. Tillaga körsbärstomater i ugnen när det återstår 15 min av risottons tillagningstid.

Stek räkor
4

Skär chili [1/2 st, 2P] i tunna skivor. Grovhacka basilika. Dela citron i klyftor. Skölj spenat. Hetta upp en skvätt olivolja* i samma stekpanna när det återstår 5 min av risottons tillagningstid. Stek räkor, chili och resterande vitlök i 1-2 min på varje sida. Krydda med en nypa salt* och peppar* VIKTIGT: Räkorna är färdiglagade när köttet är vitt och ytan är ogenomskinlig.

Blanda risotto
5

Ta ut risotto från ugnen och rör i spenat, en generös skvätt citronjuice, hälften av riven hårdost, smör* [1 msk | 2 msk] och 3/4 av basilikan. Smaka av med salt* och peppar*. Vänd försiktigt i hälften av körsbärstomaterna i risotton, och tillsätt sedan lite vatten* om den känns torr. TIPS: Det är viktigt att krydda, så smaksätt med salt och peppar och smaka igen.

Servera
6

Lägg upp risotto i skålar och toppa med räkor, resterande körsbärstomater, basilika och ost. Servera med citronklyftor.