Räkrisotto är en smakrik, mättande och lättlagad vardagsmiddag. Risotton bakar du i ugnen och tillsätter ingredienser under tiden som riset bakas färdigt. Körsbärstomater, spenat, hårdost, basilika... Låter det gott? Så är det bäst att du skyndar dig att provsmaka :)
Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.
15 ml
Balsamvinäger
(InnehållerSulfiter)1 st
Schalottenlök
2 st
Vitlöksklyfta
150 g
Risottoris
150 g
Räkor
(InnehållerSulfiter, KräftdjurKan innehållaSoja, Senap, Fisk, Ägg, Mjölk, Blötdjur, Gluten, Sesam, Sulfiter, Kräftdjur)125 g
Körsbärstomater
60 g
Spenat
1 st
Ekologisk citron
4 g
Grönsaksbuljong
(InnehållerSelleri)1 portionspåse
Basilika
40 g
Finriven ost
(InnehållerMjölk, Ägg)4 g
Vitlöksflörter
½ st
Röd chili
5 dl
Vatten (steg 2)
1 msk
Smör (steg 1)
efter behov
Socker (steg 3)
1 msk
Smör (steg 5)
Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Finhacka schalottenlök. Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp en skvätt olivolja* och smör* [1 msk | 2 msk] i en medelstor stekpanna på medelhög värme. Fräs schalottenlök och hälften av vitlöken i 2-3 min. Tillsätt risottoris, blanda väl och fräs tills riset är lätt genomskinligt, 1-2 min.
Tillsätt vatten* [5 dl | 10 dl], Vitlöksflörter och grönsaksbuljong till stekpannan. Koka upp, och ta sen av från värme. För över risotto försiktigt till en ugnsform. Täck med folie och baka tills vätskan är absorberad och riset är ‘al dente’, 18-22 min. TIPS: 'Al dente' betyder att riset är genomkokt, men fortfarande har tuggmotstånd.
Halvera körsbärstomater och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda dem med balsamvinäger, olivolja*, en nypa socker*, salt* och peppar*. Tillaga i ugnen när det återstår 15 min av risottons tillagningstid.
Skiva chili [1/2 st, 2P] tunt. Grovhacka basilika (spara lite till garnering). Riv citronzest och dela citron i klyftor. Skölj spenat. Hetta upp en skvätt olivolja* i stekpannan när det återstår 5-7 min av risottons tillagningstid. Stek räkor, chili, en nypa citronzest och resterande vitlök i 2-3 min på varje sida. Krydda med en nypa salt* och peppar*.
Ta ut risotto från ugnen och rör försiktig i spenat, rostade körsbärstomater, riven ost, resterande citronzest, en generös skvätt citronjuice, basilika och smör* [1 msk | 2 msk]. Smaka av med salt* och peppar*. Tillsätt en skvätt vatten* om risotton ser torr ut.
Lägg upp risotto i skålar. Toppa med räkor och resterande basilika. Servera med citronklyftor.