HelloFresharrow right iconarrow right iconRecipesarrow right iconarrow right iconItaliensk Räkrisotto
topBanner
Italiensk räkrisotto

Italiensk räkrisotto

med ugnsrostade körsbärstomater och basilika

Räkrisotto är en smakrik, mättande och lättlagad vardagsmiddag. Risotton bakar du i ugnen och tillsätter ingredienser under tiden som riset bakas färdigt. Körsbärstomater, spenat, hårdost, basilika... Låter det gott? Så är det bäst att du skyndar dig att provsmaka :)

Taggar:Under 650 kcal
Allergener:sulfiterkräftdjursellerimjölkägg

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid35 minuter
25 minuter
SvårighetsgradMedel
Ingredienser
Antal portioner
2
4
Ingredienserarrow down iconarrow down icon
Antal portioner
2
4

15 ml

Balsamvinäger

(Innehållersulfiter)

1 st

Schalottenlök

2 st

Vitlöksklyfta

150 g

Risottoris

150 g

Räkor

(Innehållersulfiter, kräftdjurKan innehållasulfiter)

125 g

Körsbärstomater

60 g

Spenat

1 st

Ekologisk citron

4 g

Grönsaksbuljong

(Innehållerselleri)

1 portionspåse

Basilika

40 g

Finriven ost

(Innehållermjölk, ägg)

4 g

Vitlöksflörter

½ st

Chili

Ingår inte i din leverans

5 dl

Vatten* (steg 2)

1 msk

Smör* (steg 1)

efter behov

Socker* (steg 3)

1 msk

Smör* (steg 5)

Näringsvärden
Näringsvärdenarrow down iconarrow down icon
per portion
per 100 g
Energi (kcal)575.595 kcal
Energi (kJ)2408.2893 kJ
Fett19.8546 g
varav mättat12.3 g
Kolhydrater65.8427 g
varav socker4.8 g
Protein28.0608 g
Salt2.3 g
Köksredskap
Köksredskaparrow down iconarrow down icon
Bakplåt
Stekpanna
Rivjärn
Ugnsform
Instruktioner
Instruktionerarrow up iconarrow up icon
1

Sätt ugnen på 220°C/200°C varmluft. Finhacka schalottenlök. Finhacka eller pressa vitlök. Hetta upp en skvätt olivolja* och smör* [1 msk | 2 msk] i en medelstor stekpanna på medelhög värme. Fräs schalottenlök och hälften av vitlöken i 2-3 min. Tillsätt risottoris, blanda väl och fräs tills riset är lätt genomskinligt, 1-2 min.

2

Tillsätt vatten* [5 dl | 10 dl], Vitlöksflörter och grönsaksbuljong till stekpannan. Koka upp, och ta sen av från värme. För över risotto försiktigt till en ugnsform. Täck med folie och baka tills vätskan är absorberad och riset är ‘al dente’, 18-22 min. TIPS: 'Al dente' betyder att riset är genomkokt, men fortfarande har tuggmotstånd.

3

Halvera körsbärstomater och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Blanda dem med balsamvinäger, olivolja*, en nypa socker*, salt* och peppar*. Tillaga i ugnen när det återstår 15 min av risottons tillagningstid.

4

Skiva chili [1/2 st, 2P] tunt. Grovhacka basilika (spara lite till garnering). Riv citronzest och dela citron i klyftor. Skölj spenat. Hetta upp en skvätt olivolja* i stekpannan när det återstår 5-7 min av risottons tillagningstid. Stek räkor, chili, en nypa citronzest och resterande vitlök i 2-3 min på varje sida. Krydda med en nypa salt* och peppar*. 

5

Ta ut risotto från ugnen och rör försiktig i spenat, rostade körsbärstomater, riven ost, resterande citronzest, en generös skvätt citronjuice, basilika och smör* [1 msk | 2 msk]. Smaka av med salt* och peppar*. Tillsätt en skvätt vatten* om risotton ser torr ut. 

6

Lägg upp risotto i skålar. Toppa med räkor och resterande basilika. Servera med citronklyftor.