topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Grekiska koftas

Grekiska koftas

med ugnsstekt potatis och bakad salladsost

Blev det ingen resa till Grekland i år. Ni ska inte förtvivla, ikväll tar vi nämligen en kulinarisk resa till Grekland, och lagar fantastiska medelhavskoftas med en utsökt hemlagad tzatziki. Vi rostar även potatis och tomater som vi toppar grekisk salladsost och persilja.

Taggar:
Barnvänlig
Allergener:
Mjölk
Gluten
Vete

Läs produktetiketten för att få all information om ingredienser och allergener. Vänligen kontrollera att ingredienserna, som du har hemma till detta receptet, passar dina allergen- och kostbehov.

Tillagningstid30 minuter
20 minuter
SvårighetsgradLätt

Ingredienser

Antal portioner

4

Panamat

250

Blandfärs

1

Vitlöksklyfta

2

Tomat

1

Yoghurt

(Innehåller Mjölk)

500

Potatis

50

Grekisk salladsost

(Innehåller Mjölk)

1

Gurka

1

Bladpersilja

25

Ströbröd

(Innehåller Gluten, Vete)

Ingår inte i din leverans

1

Ägg (steg 2)

½

Salt (steg 2)

sideBannerName

Näringsvärden

Energi (kcal)743 kcal
Energi (kJ)3108 kJ
Fett38.3 g
varav mättat18.6 g
Kolhydrater62 g
varav socker9.5 g
Protein38.1 g
Salt2.7 g

Köksredskap

Bakplåt
Stekpanna
Rivjärn

Instruktioner

Ugnsstek potatis och tomat
1

Värm ugnen till 240°C/220°C (varmluft).

Tärna potatis (oskalad) och tomat i 2 cm stora bitar och placera på en plåt [2 plåtar, 4P] med bakplåtspapper. Blanda med olivolja, salt och peppar.

Rosta i ugnen i 25-35 min, tills mjuka. 

Blanda färs
2

Under tiden, finhacka eller pressa vitlök.

Finhacka persilja.

Blanda blandfärs, Panamat, ägg [1 st | 2 st], ströbröd, vitlök, salt [1/2 tsk | 1 tsk] och en nypa peppar i en stor skål.

Forma färsen till 8 cm långa koftas (3 per person). 

Stek koftas
3

Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.

Stek koftas, vänd då och då, i 2-3 min, tills brynta.

Sänk till medelvärme och stek i ytterligare 6-7 min, eller tills genomstekta.

VIKTIGT: Koftas är färdiglagade när köttet inte längre är rosa i mitten.

Blanda tzatziki
4

Under tiden, riv gurka grovt. Pressa ur så mycket vätska som möjligt i en ren kökshanduk.

Blanda gurka med yoghurt, hälften av persiljan, en nypa salt och peppar i en medelstor skål.

Tillsätt ost och persilja
5

När det återstår 10 min av potatisens tillagningstid, strö över salladsost [1/2 paket, 2P] och sätt tillbaka plåten i ugnen.

Blanda i resterande persilja när potatisen är färdig.

Servera
6

Lägg upp koftas, ugnsstekt potatis och tomat i skålar.

Toppa med tzatziki.